Esimene SMS-laenu kontor kärpiski hiigelintresse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen.
SMS-laen. Foto: Elmo Riig / Sakala

1. maist kehtiv ja kiirlaenude hiigelintresse ohjeldama pidanud seadusemuudatus leidis esimese järgija – SMS-laenu kontor Raha24 langetas intresse üle nelja korra.

1500- kuni 10 000-krooniseid laene väljastava Raha24 uue hinnakirja järgi on näiteks 3000-kroonise ja 30-päevase laenu intress 136 krooni senise 690 asemel. See tähendab, et krediidi kulukuse määr (st kõik laenuga kaasnevad kulud) on 72 protsenti aastas.

See mahub tsiviilseadustiku üldosa seaduse ja võlaõigusseaduse värskes muudatuses toodud piiridesse. Alates 1. maist loetakse enam kui kolmekordse Eesti Panga baasintressi heade kommetega vastuolus olevaks ja seega tühiseks.

Kolmekordne intressi määr ehk tarbijakrediidi intressi ülempiir on praegu 108 protsenti aastas, lühikeste kiirlaenude ja SMS-laenude intress on aastale taandades sageli üle 500 protsendi.

Raha24 juht Ott Krigul ütles E24-le, et seadusemuudatus teeb küll ettevõtte elu raskeks, kuid nende arvutuste kohaselt suudetakse selliste intressimääradega siiski vee peal püsida.

Krigul ei teinud saladust, et seadusemuudatus talle meeltmööda pole. «Igasugune reglementeerimine ja turu korrastamine on küll positiivne, aga koos laenuandjatega ühiselt mõeldes oleks tulemus ehk mõnevõrra parem olnud,» möönis ta.

Tänahommikuse seisuga oli Raha24 ainus kiirlaenukontor, kes oli toonud oma intressimäärad allapoole kolmekordset tarbijakrediidi intressimäära. Mitmed kiirlaenuettevõtjad on varem mõista andnud, et seadusemuudatus on piisvalt üldsõnaline ja mitmetimõistetav, mistõttu nad ummisjalu intresse langetama ei tõtta. Selle asemel oodatakse pigem ära esimesed kohtulahendid, mis annavad täpsemad juhised seadusemuudatuse tõlgendamiseks.

Seadusemuudatuse järgi ei ole 500-protsendilise aastaintressiga laenulepingu sõlmimine küll keelatud, kuid seadus loeb selle heade kommetega vastuolus olevaks ning eeldab, et ülisuure aastaintressiga laenu andja kasutab ära laenuvõtja kogenematust, sõltuvussuhet või erakorralist seisundit.

See tähendab, et kui aastaintress ületab kolmekordset Eesti Panga avaldatavat tarbimislaenude keskmist intressimäära, võib laenuvõtja ka pärast laenu võtmist intressimaksetest loobuda ning tasuda laenuandjale vaid võlaõigusseaduses ette nähtud baasintressi, mis praegu on 2,5 protsenti.

Samuti kohaldatakse eilsest tarbijakrediidi nõudeid ka vähem kui 200-eurostele laenudele, mis tähendab näiteks, et lepingust saab taganeda ning kiirlaenudki peavad vastama tarbijakrediidi vorminõuetele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles