Valitsussektori eelarvepuudujääk oli mullu 0,2 protsenti SKTst

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverents. Rahandusminister Jürgen Ligi, peaminister Andrus Ansip ja majandusminister Juhan Parts.
Valitsuse pressikonverents. Rahandusminister Jürgen Ligi, peaminister Andrus Ansip ja majandusminister Juhan Parts. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi raamatupidamise esialgsetel andmetel oli 2012. aasta valitsussektori eelarvepuudujääk 0,2 protsenti SKTst, mis on oluliselt parem tulemus kui eelarves planeeritud -2,1 protsenti SKTst ja suvel prognoositud -1,2 protsenti SKTst, teatas rahandusministeerium.

Väiksem puudujääk oli eelkõige seotud keskvalitsuse märkimisväärselt positiivsema tulemusega, kes lõpetas aasta 0,7-protsendise defitsiidiga. Parem eelarvepositsioon tulenes nii kiiremast tulude laekumise kasvust kui plaanitust väiksematest kuludest, märkis ministeeriumi pressiteenistus.

Maksudest laekus oodatust enam eelkõige käibemaksu ja juriidilise isiku tulumaksu.

Kuludest jäid alla oodatud taseme muuhulgas pensionide ja vanemahüvitise väljamaksed, mille põhjuseks oli eelkõige nende saajate planeeritust väiksem arv.

Oluline mõju eelarvepositsioonile oli ka rahvusvaheliste heitmekvootide müügi tulust tehtavate investeeringute osalisel edasikandumisel järgnevatesse aastatesse, mis samas omab negatiivset mõju eelkõige 2013. aasta tulemile.

Töötukassa lõpetas paranenud tööturu tingimustes aasta 0,7-protsendise ülejäägiga SKTst ning haigekassa oli tasakaalu lähedal. Kohalike omavalitsuste koondpositsioon halvenes suvekuudest alates ning jõudis aasta lõpuks oodatust veidi suurema defitsiidini 0,2 protsenti SKTst.

Statistikaamet avaldab esialgsed andmed valitsussektori positsiooni kohta 26. märtsil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles