Bata korjas müügilt mürgised jalanõud

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Kaks Šveitsi jalatsimüüjat Bata ja Vögele korjasid müügilt erinevad Bangladeshis valmistatud jalatsimudelid, mis sisaldasid vähktõbe tekitavaid mürgiseid keemilisi ühendeid.

Jalatsifirmad reageerisid kohe pärast Šveitsi RSI telekanalis eetris olnud telesaadet, kus testiti 21 jalatsipaari. Testimistulemuste kohaselt leiti ohtlik keemiline ühend kroom (VI) 14st jalatsipaarist, vahendab The Local.

Kroomi ühendid on mürgised ning võivad põhjustada mitmesuguseid tervisekahjustusi – naha ja limaskesta söövitust ning allergiat. Teadlaste sõnul on 6-valentsel ühendil kantserogeenne toime. Kingades ja muudes nahktoodetes sisalduv kroom (VI) põhjustab inimestel allergilist kontaktdermatiiti ja -allergiat.

Bata ja Vögele esindajate sõnul eemaldati müügilt katsetulemustel müügikõlbmatuks tunnistatud jalatsimudelid 13. veebruaril. Hiljuti aset leidnud intsident seadis kahtluse alla ka teised Bangladeshis valmistatud nahktooted.  

Mõlemad jalatsifirmad kinnitasid, et kõigile töötajatele on kindlustatud ohutud töötingimused. Sellest hoolimata on inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) kahtluse alla seadnud tööstushoonetes töötavate inimeste ohutuse. Peetakse võimalikuks, et töötajad on tervistkahjustavate kemikaalide tõttu hädaohtu seatud. Kroom (VI) sissehingamisel tekib kopsuvähki haigestumise oht.

Kroom (VI) sisaldavaid nahktooteid on turujärelevalve käigus kõrvaldatud korduvalt. Kroom (VI) võib tekkida naha parkimisel kasutatava kroomi (III) oksüdeerumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles