Ettevõtjad on majanduspolitseis pettunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad majanduspolitsei poole ei pöördu.
Ettevõtjad majanduspolitsei poole ei pöördu. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kuigi ametliku statistika järgi on majanduskuritegude arv viimastel aastatel vähenenud, ei ole tõenäoliselt selle taga kuritegevuse vähenemine, vaid ettevõtete soovimatus politseile toimunud pettustest teada anda, pigem klaaritakse asi ise ära.

Reedel portaali kannatanuabi.ee korraldatud majanduskuritegevuse konverentsil tõdesid audiitorbüroo Ernst & Young finantspettuste uurija Marilin Pikaro ning Eesti Siseaudiitorite Ühingu juhatuse esimees Heikko Mäe, et Eesti ettevõtted on loobunud politsei poole pöördumast isegi mitmesaja tuhande euro suuruste pettuste avastamisel.

«Ma tean kümneid juhtumeid, kus ettevõtjad ei viitsinudki enam oma probleemidega politseisse pöörduda, kuna teatakse, et 99 protsenti avaldustest ei võeta menetlusse,» selgitas Mäe ja ütles, et Eesti ettevõtted on majanduspolitseis pettunud.

Mäe sõnul tuleb petuskeeme ette näiteks riigihangetes ning kui juhuslikult ühel hetkel avastatakse, et pakkuja on pahatahtlikult infot võltsinud, siis aetakse asi omavahel korda, raha saadakse tagasi ja politseisse avaldust ei tehta. See tähendab omakorda, et petturitele mingit märki külge ei jää ja järgmisel hankel osalevad nad jälle puhaste poistena.

Pikaro sõnul on Eesti ettevõtted jätnud politseile teatamata isegi kuni miljoni euro suurusest tekitatud kahjust. Mõnikord suudetakse osa raha petturitelt tagasi saada, teinekord aga tulebki kahju lihtsalt alla neelata ning jääda ootama maksuameti kontrolli, et halva õnne korral töötaja tekitatud kahju pealt veel erisoodustusmaksu tasuda.

Korrakaitsjad on Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul tõepoolest ülekoormatud ja suur osa pigem tsiviilvaidlusena käsitletavaid avaldusi tuleb jätta menetlusse võtmata. Ent kui avalduses on korralikult esitatud kuriteo koosseis, siis ei saa korrakaitsjad menetlust alustamata jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles