RKAS plaanib müüa tänavu vara 185 miljoni krooni eest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila-Joa lossikompleks.
Keila-Joa lossikompleks. Foto: Liis Treimann.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) plaanib müüa tänavu vara 185 miljoni krooni eest ning investeerida saadava raha riigile vajalike hoonete ehitamisse ja remonti.


«Uute koolimajade, vanglate ja teiste riigile oluliste hoonete ehitus tuleb hoida tasakaalus sissetuleva rahavooga,» põhjendas RKASi juhatuse esimees Jaak Saarniit vara müüki.

Tänavu on plaanis maha müüa 8 objekti. Praegu on müügis Keila-Joa loss hinnaga mitte vähem kui 5 miljonit krooni, millele saab pakkumisi teha veel 7. maini.

Endise Põhja politseiprefektuuri majal Erika 15 on tänaseks ostja olemas ja see müüdi 5 miljoni krooni suurusest alghinnast 50 000 krooni kallimalt. Lähipäevil jõuavad taas müüki Endla 15 / Lõkke 2 asuvad statistikaameti, töötukassa ja RKASi enda käsutuses olevad hooned.

Pagari 1 maja müük ebaõnnestus, ehkki huvilisi oli, kuid 55 miljoni krooni suurust alginda pidasid paljud liiga kõrgeks ja tõenäoliselt tuleb seda nüüd langetada.

Peagi kuulutatakse välja ka Kalmistu tee 11 asuv kinnistu müük, kus varem oli politsei koertekasvandus ja mis sobiks hästi elamute ehitamiseks. Praegu on takistuseks detailplaneeringu puudumine. Uuesti läheb müüki ka Patarei vangla kompleks.

Saarniit tunnistas, et praegu pole kinnisvara müüa kuigi kerge, aga samas annaks see tööd ehitussektorile, mis on tööturu seisukohalt väga oluline. RKAS on oma eelmiste aastate miljardi ja tänavuse 700 miljoni krooniga ehitussektorile üks suuremaid tööandjaid. Teiseks lagunevad tühjad hooned kiiresti ja nende hind langeb iga aastaga. Näiteks ulatub Patarei vangla päästmiseks vajalik investeering nüüd Saarniidu hinnangul juba üle miljardi krooni.

RKASil on laual 60 miljoni krooni eest uusi objekte. Kui müüki pandud vara realiseerida ei õnnestu, võib nii mõnigi neist teostamata jääda. Remondi ootel on neli koolimaja, ehitamist ootavad miljard krooni maksev Koidula piirijaam, büroohoone Lasnamäel ja uus politseimaja Kolde tänavas. Remont käib siseministeeriumi hoonetes Pikal ja Laial tänaval. On veel mitmeid pooleli olevaid objekte.

Novembris lõpeb riigile kuuluva kinnisvara inventuuri järjekordne etapp. Siis selgub ka, mis veel müüki läheb. Eelmisel aastal teenis riik RKASist dividendidena 82 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles