Prognoos: Euroopa majanduslangus oodatust kaks korda hullem

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni majandusvolinik Joaquin Almunia tutvustab kevadist majandusprognoosi.
Euroopa Komisjoni majandusvolinik Joaquin Almunia tutvustab kevadist majandusprognoosi. Foto: Reuters / Scanpix

Majanduslangus Euroopas võib kujuneda kaks korda nii halvaks kui ennustati varem, selgub Euroopa Komisjoni (EK) raportist.


EK analüütikute prognoosi järgi tabab 16 riigi moodustatava euroregiooni majandust tänavu 4-protsendine langus, mis on kaks korda suurem, kui ennustati neli kuud tagasi, vahendas

Telegraph.

Töötus eurotsoonis võib järgmise aasta lõpuks kerkida 11,5 protsendini, kaob 8,5 miljonit töökohta. Komisjoni ennustuse järgi kerkib töötus kõrgeimale Hispaanias ja Iirimaal.

Samas väljendati kindlust selle üle, et Teise maailmasõja järgse tõsiseima majanduslanguse lõpp on lähedal.

«Euroopa majandus elab läbi sõjajärgse aja kõige sügavamat ja ulatuslikumat langust,» märkis majandusvolinik Joaquin Almunia.

Ta väljendas lootust, et valitsuste ja keskpankade abinõud panevad majanduslangusele tõkke ette nii, et järgmisel aastal võiks juba kosuma hakata.

Almunia rääkis pressikonverentsil, et vaatamata nukrale väljavaatele võib mõningaid julgustavaid märke majanduses siiski aimata. Ta viitas arenenud finantsturgudele ja paranenud äriusalduse näitajatele. «Me pole ammu vabalanguses,» märkis ta.

Komisjoni värske ennustuse järgi langeb euroregiooni majandus tänavu 4,0 protsenti, võrreldes jaanuaris välja pakutud 1,9 protsendiga.

2010. aastal võib silmapiiril valgust näha - sisemajanduse kogutoodang väheneb vaid 0,1 protsenti. Varasemas prognoosis ootas EK järgmiseks aastaks aga 0,4-protsendist tõusu.

Kogu Euroopa Liidule, mille moodustavad 27 riiki, ennustab Euroopa Komisjon selleks aastaks samuti 4-protsendist majanduslangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles