Eestil soovitati võtta kümme lihaproovi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihaproov.
Lihaproov. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon soovitas Eestil hobuselihaskandaali raames võtta kümme lihaproovi, mis veterinaar- ja toiduameti hinnangul ei esindaks tegelikult mingit valimit.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärteli kinnitusel on veterinaar- ja toiduamet praegusel hetkel täiesti veendunud, et Eesti lihakäitlemisettevõtete käideldud liha on igati korrektne.

«Kui me räägime nüüd sellest, mis Euroopa Liidu sees toimub, siis saame me jooksvalt kiirhoiatussüsteemi kaudu infoteateid ja need teated on aluseks, kust teatakse, millistest riikidest probleem algas, kus need ettevõtted asusid ning kus olid ka probleemsed tooted – hamburgerid, lasanje ja guljašš,» selgitas Pärtel.

Kiirhoiatussüsteemi teadete põhjal antakse ka täpne ülevaade, kuhu sellist kaupa saadetud on. Eestit praegu probleemsed hobuseliha sisaldanud tooted ei ole puudutanud. Viimane info, mis tuli veterinaar- ja toiduametile täna hommikul, puudutas Soomet.

«Rääkisin Soome kolleegiga üle tunni aja tagasi ja ta ütles, et kuigi see teade tuli, et külmunud hamburgerid võivad olla Soome jõudnud, siis hetkel nad seda veel kinnitada ei saa. Eks kõik need päringud võtavad aega,» lausus Pärtel.

Proovide võtmine on kõigile liikmesriikidele Pärteli kinnitusel soovituslik. «Ma olen täiesti kindel, et neid uuringuid rakendavad riigid, kelle territooriumil on reaalne põhjendatud kahtlus või juba olemasolev fakt,» märkis ta.

Seega ei kavatse veterinaar- ja toiduamet 400 eurot maksvaid analüüse tellida enne, kuni pole konkreetset kahtlust. «Proovivõtu numbrid olid soovituslikud ja Eesti taga oli number 10. Selle numbri 10 kohta ütlen ma, et see ei esinda absoluutselt mitte mingit valimit,» põhjendas Pärtel.

Ta lisas: «Loomulikult nii pea, kui peaks tulema infoteade, et mõni selline toode, millest me teame, võib olla Eesti turule jõudnud, võtame me kindlasti proove veendumaks, kas ta sisaldab või ei sisalda hobuseliha. Nii on käitunud kõik riigid praegu.»

Hobuseliha sisaldavad tooteid ei ole inimese tervisele kahjulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles