Lugeja küsib: mida teha, kui KÜ ei korva katuselt autole kukkunud jää tõttu tekkinud kahju?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääpurikad ohustavad nii jalakäijaid kui ka autosid.
Jääpurikad ohustavad nii jalakäijaid kui ka autosid. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Maja ette pargitud autole kukkus sula ajal katuselt lumi lõhkudes esiklaasi, mis tuli välja vahetada. Mingeid ohte tähistavaid märke, piirdeid, keelumärke antud kohas ei olnud, oli parkimiskeelu märk, mis lubas parkimise maja elanikele,» kirjutab üks lugeja.

«Kahju tekkimine sai võimalikuks seetõttu, et hoone omanik jättis täitmata oma kohustuse kõrvaldada lumi ja jää ehitiselt, samuti ei olnud ohtlik koht märgistatud ega piiratud. Sellega on rikutud Tallinna linna heakorra eeskirja ning vastavalt võlaõigusseaduse peab õigusvastaselt kahju tekitanud isik hüvitama teisele isikule kahju, kui ta on kahju tekitamises süüdi või vastutab kahju tekitamise eest vastavalt seadusele. Sama seadus sätestab, et ehitisealuse maa omanik vastutab ehitise kokkuvarisemise tõttu, ehitiselt selle osade, jääpurikate või muu sellise eraldumise ja allalangemise tõttu tekkinud kahju eest, välja arvatud juhul, kui ta tõendab, et kahju põhjustas vääramatu jõud või kannatanu tegevus. Vastavalt võlaõigusseadusele hõlmab kahjuhüvitis eelkõige asja parandamise mõistlikud kulud ning võimaliku väärtuse vähenemise.

Tulenevalt nendest paragrahvidest olen esitanud kahju (200 eurot) hüvitamise nõude korteriühistule. Ühistu praegune seisukoht on keelduv. Peale selle tuleb mainida, et parkija pole hetkel maja elanik, aga sel ajal elas ja ööbis majas ajutiselt. Kas saab kuidagi mõista märki «parkimine maja elanikele» juhtumi kitsaskohana? Kas tasub kohtusse pöörduda ja kui suur on tõenäosus minu kasuks positiivsele lahendile? Kuidas toimida? Tõenditeks on mupo  poolt koostatud vaatlusprotokoll fotodega, klaasipaigaldusarved ja peale minu veel tunnistaja, kes juhtumiga üksikasjalikult kursis,» soovib lugeja teada.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

 Üldjuhul on hoone katuselt varisenud lume ja jääpurikate tõttu tekkinud kahjud välja mõistetud hoone omanikult. Selles osas ei tohiks olulisi komplikatsioone tekkida. Samuti ei oma eritingimustel parkimise korraldus selles asjas tähtsust, kuivõrd parkimiskorralduse kehtestamise eesmärgiks ei olnud katuselt langevast lumest tekkida võiva ohu või kahju ärahoidmine.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles