Analüütik ennustab Nokiale sünget tulevikku

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia Asha nutitelefonid
Nokia Asha nutitelefonid Foto: SCANPIX

Üks põhjalikumaid Nokia analüütikuid Tero Kuittinen kirjutas eile ajakirja Forbes blogis Nokia süngest tulevikust, mille põhjuseks on tavatelefonide müügi järsk langus.

Analüüsikeskus Gartner avaldas eile neljanda kvartali mobiili- ja nutitelefonide müügistatistika. Kuittinen kirjutas, et kõige suuremaks üllatuseks oli tavatelefonide müügi järsk kukkumine neljandas kvartalis, mis oli 19 protsenti 264 telefonini. Nutitelefonide müügi maht kasvas seevastu 38 protsenti 208 miljoni telefonini. Tavatelefonide müügi suur langus on eriti suureks probleemiks Nokiale, kes varem on suutnud langust vaos hoida. Neljandas kvartalis langes Nokia tavatelefonide müük 80 miljoni telefonini võrrelduna 94 miljoni telefoniga 2011. aasta neljandas kvartalis.

Samal ajal kui Euroopas ja Põhja-Ameerikas kasvab käive müügimahtude kahanemisest kiiremini, on Nokia jaoks oluliste arenevate turgudel käibe kasv mahtude kasvust nõrgem. Lähis-Idas ja Aafrikas kasvasid müügi mahud 14 protsenti, aga käive ainult 9 protsenti. Ladina-Ameerika turgudel kasvasid telefonide müügimahud kolm protsenti, aga käive langes tervelt 9 protsenti.

Pärast seda kui Nokia müük Hiinas on kokku kukkunud, on Aafrika ja Ladina-Ameeerika jäänud nende olulisemateks turgudeks. 86 miljonist Nokia eelmisel aastal müüdud telefonist 33 miljonit müüakse neil kahel turul.

Eelmise aasta jõuluhooajal müüdi uusi Asha 200 ja Asha 300 seeria telefone 60-90 eurot tükk ja seda üsna edukalt. Nendel turgudel on aga tugevalt peale tungimas odavamad androidtelefonid ja ainus võimalus müügimahtude langus kontrolli all hoida, on alandada hindu 36-60 euroni, mis saab ettevõttele olema tegevuskasumi marginaali peavaluks.

Kuittinini arvates on kaks järgmist kvartalit otsustavat.

Nokia vajab hädasti alla 120 eurot maksva Lumia turuletoomist, aga see juhtub eeldatavasti alles 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles