Eesti Pank: ettevõtted laenavad üha aktiivsemalt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon ootab Eestis korralikku majanduskasvu.
Euroopa Komisjon ootab Eestis korralikku majanduskasvu. Foto: SCANPIX

Kasvanud müügikäibed ja investeeringud on suurendanud Eesti ettevõtete vajadust rahastamise järele, laenatakse nii välismaalt kui üha aktiivsemalt ka Eesti pankadelt, märgib Eesti Pank.

Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialisti Taavi Raudsaare sõnutsi on kasumite suhteliselt kiire kasv aidanud investeeringuid rahastada paljuski ettevõttesisestest allikatest. Samuti on reinvesteeritud kasum suurendanud ettevõtete omakapitali.

Suurenenud rahastamisvajaduse tõttu ja vähenenud finantsvõimenduse (võlakohustuste ja omakapitali suhe) juures kasutavad ettevõtted järjest julgemalt ettevõtteväliseid rahastamisallikaid. 2008. aastal kasvama hakanud otselaenamine välisriikidest jätkus Raudsaare sõnul ka eelmisel aastal. Eelmise aasta kolmanda kvartali lõpuks moodustasid välismaalt võetud laenud ja emiteeritud võlakirjad kolmandiku kogu ettevõtlussektori võlakohustustest.

Samas on ettevõtted asunud aktiivselt laenama ka Eestis tegutsevatelt pankadelt. Mullu suurenes nii lühi- kui ka pikaajaliste laenude käive ligikaudu 20 protsenti. Ettevõtete laenujääk hakkas 2012. aasta alguses samuti kasvama ja detsembriks ulatus aastakasv 5 protsendini. Eesti Panga sügisprognoosi kohaselt aeglustub laenukäibe kasv baasefekti tõttu siiski sel aastal mõnevõrra ning laenujääk suureneb järgnevatel aastatel ligikaudu 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles