Bundesbank hoiatas «euro odavaks rääkimise» eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bundesbank
Bundesbank Foto: SCANPIX

Saksa mõjuvõimsa keskpanga juht Jens Weidmann hoiatas eile euroala poliitikuid euro odavaks rääkimise eest ja väitis, et kõikvõimalikud poliitilised katsed valuutat nõrgestada põhjustavad kõrgema inflatsiooni.

Weidmanni sõnutsi «ei ole» ühisraha väärtuse hiljutine järsk tõus «märgiks tõsisest üleväärtustamisest».

«Kui üha suurem hulk riike üritab oma valuutade väärtust alla suruda, siis on tagajärjeks konkureerivad devalveerimised, millega kaotavad kõik,» ütles Weidmann keset kasvavaid hirme, et euroala võib globaalses valuutasõjas kõige suuremaks kaotajaks osutuda.

Reedel leiab Moskvas aset G20 rahandusministrite kohtumine, kus kõigi eelduste kohaselt üritatakse vaigistada valuutajõja hirmusid, kinnitades, et juhtivad tööstusriigid jäävad «turgude poolt kehtestatud» vahetuskursside juurde.

Alates juulikuust on euro kaubavahetusega kaalutult kallinenud ligi 8 protsenti.

Ettevõtjad ja poliitikud kardavad, et liiga tugev euro hävitab lootuse, et eksport euroala majandust järk-järgult taastama võiks hakata.

Eilsel euroala rahandusministrite kohtumisel Brüsselis surus Prantsusmaa euro tugevuse küsimuse jõuliselt päevakorda.

«Me kõik eelistame tugevat eurot surnud eurole,» ütles Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici. Kuid ta lisas, et see «pole hea uudis, kui me ei suuda vastata agressiivsetele suhtumistele» rahvusvahelises rahapoliitikas, mis tekitavad ebakindlust ja takistavad majanduskasvu Euroopas.

«Me ei tohi astuda valuutasõtta,» ütles ta, nõudes aga ise samal ajal «koordineeritud lähenemist», kaaludes kõiki riiklikke vahendeid.

Samal ajal on Jaapani valitsus peaministri Shinzo Abe juhtimisel survestanud Jaapani keskpanka ja surunud viimasele peale leebema rahapoliitika, mille tulemuseks on olnud jeeni oluline odavnemine dollari suhtes.

Klassikalise rahapoliitika kaitseks välja astunud Weidmannil on Euroopa Keskpanga 23-liikmelises nõukogus küll vaid üks hääl, kuid  Bundesbanki presidendina on see hääl väga vali – eriti põhjapoolsete liikmesriikide poliitikute ringis.

Weidmann ütles, et valuuta üle arutledes kalduvad poliitikud kõrvale oma «tegelikest väljakutsetest».

Ta tsiteeris EKP esimest presidenti Wim Duisenbergi, kes ütles 1999. aastal, et rahandusministrid leppisid kokku: vahetuskursipoliitikat rakendatakse üksnes erakorralistel puhkudel.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles