Koduloomaga saab reisida küll

, tartu@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka lemmiklooma võib reisile kaasa võtta, kuid enne seda tuleb tutvuda kohalike seaduste ja nõuetega.
Ka lemmiklooma võib reisile kaasa võtta, kuid enne seda tuleb tutvuda kohalike seaduste ja nõuetega. Foto: Andres Haabu / Postimees

Veterinaar- ja toiduameti kodulehe andmetel peaks koera, kassi või valgetuhkru Eestist mõnda teise Euroopa Liidu liikmesmaasse transportimisel olema täidetud neli tingimust: loomal peab olema kehtiv ja tingimustele vastav loomapass, loom peab olema mikrokiibi alusel identifitseeritav ning talle peab olema tehtud vajalikud vaktsineerimised ja ussitõrje.

Muude lemmikloomade transportimiseks pole Euroopa Liidu piires erireegleid kehtestatud, kuid kindlasti peavad loomad olema kliiniliselt terved ning nende heaolu riigis viibimise ajal tagatud.

Kui aga on soov viia lemmikloom euroliidust välja, tasub silma peal hoida sihtkohas kehtivatel seadustel – kindlasti nõutakse loomaga riiki sisenemisel veterinaarsertifikaati, mida saab taotleda asukohajärgsest maakondlikust veterinaarkeskusest.

Lemmikloom lennukis

Lemmikloomaga reisitakse mitmesugustes transpordivahendites,stressirohkeim on looma jaoks kindlasti lennureis. Kuidas peaks käituma inimene, kel soov lemmikloom lennukisse kaasa võtta – mida tuleks jälgida ning kuidas reisiks valmistuda?

Estonian Airi avalike suhete juht Ilona Eskelinen kinnitab, et nende lennufirma veab klientide lemmikloomi iga päev.

Kui reisija soovib võtta lennule kaasa lemmiklooma, tuleb loom paigutada eriotstarbelisse transpordikasti. Kast peab tagama looma turvalise ja mugava transpordi. Lisaks peavad reisijal kaasas olema vajalikud nõutavad lemmiklooma dokumendid.

Tähele tuleb panna, et loomade arv igal lennul on limiteeritud, nii et looma reisile kaasa võtmisest tuleks lennufirmat varakult teavitada.

«Koeri (ka juhtkoeri) ja kasse võib lennuki sõitjateruumi võtta vaid juhul, kui loom on puhas, looma transpordikast peab vedelikku – CRJ-lennukites ei tohi kasti mõõdud ületada 56 x 45 x 25 cm (pikkus-laius-kõrgus), Saab SF3-tüüpi lennukis 45 x 35 x 20 cm ning E170 lennukis 45 x 30 x 20 cm,» õpetab Eskelinen.

Looma transpordikast või -kott võib olla pehmest või kõvast materjalist. Kassi võib lennuki salongi võtta spetsiaalselt lemmiklooma transpordiks mõeldud pehmes kotis, mis on kõva põhjaga ja peab vedelikku. Tähele tasub panna, et loom ja transpordikast võivad kokku kaaluda maksimaalselt 8 kg ning üks reisija tohib kaasa võtta vaid ühe looma, kes peab kogu lennu jooksul viibima transpordikastis.

Pagasiruumis on lubatud transportida koeri, kasse, hamstreid, linde, naaritsaid ja nirke, oravaid ja tšintšiljasid, meri- ja tavalisi sigu. Looma pagasiruumi paigutades võivad tema transpordikasti maksimaalsed mõõdud olla 110 x 76 x 73 cm ning looma maksimaalne kaal koos puuriga ei tohi ületada 50 kg.

Ilona Eskelinen paneb omanikele südamele, et looma puur peab olema talle sobiva suurusega. «Juhul kui looma puur on selline, et loom mahub sinna vaevu ära ehk tema karvad on puuri vahelt väljas, palume loomaomanikul muretseda suurema puuri,» toonitab Eskelinen. «Lennureis võib olla lemmikloomale väga kurnav ning eelnimetatud reeglid on kehtestatud lemmiklooma turvalistust ja mugavust silmas pidades.»

Ühine laevareis

Tallinki kommunikatsioonijuhi Luulea Lääne sõnul tuleb väiksemate lemmikloomade, eriti kasside-koerte reisimist laevadel tihti ette, nii et selles pole midagi erilist ja sellega on laevade ehitamisel arvestatud.

«Oleme kõikidele uutele laevadele juba tehases lasknud sisse ehitada n-ö kennelruumid, kus on eri suurustega puurid ja pesemisvõimalused,» selgitab Lääne. Suvel on mõningatel laevadel välistekkidel avatud ka koerte jalutamisala, kus võib lemmikloomadega viibida. Samuti on kõikidel laevadel lemmikloomakajutid, kuhu saab oma lemmiku terveks reisiks kaasa võtta. Lemmikloomakajutid erinevad tavakajutitest vaid sisekujunduse poolest – neis on palju vähem kasutatud tekstiili, näiteks puuduvad vaipkatted. «Et lihtsustada pärast kajuti koristamist,» selgitab Lääne.

Neljajalgsete reisijatega osatakse laevadel arvestada – nende reis püütakse seega võimalikult mõnusaks teha. «Loomulikult pole tavareisijate alale lemmikloomaga – välja arvatud pimedate juhtkoer – minna lubatud,» lisab naine. «Seda seepärast, et välistada võimalikke ebamugavusi allergikutest reisijatel.»

Kindlasti tuleb enne loomaga laevale minemist tutvuda kõigi reeglitega, sest juhul kui lemmiklooma dokumendid pole korras ning reisija saadetakse piirilt tagasi, kannab tekkinud kulutused reisija ise, tuletab Lääne meelde.

«Kui suurematest loomadest rääkida, siis päris tihti tuleb ette ka hobuste ülevedu, eriti just sportloomade puhul – oleme näiteks ka Eesti Ratsaspordi Liidu toetajad ning Eesti sportlaste ratsud saavad meil soodustusega sõita,» ütleb Lääne.

Suured loomad jäävad sõidu ajaks autotekile spetsiaalsetesse treileritesse. Väiksemaid loomi (koerad-kassid) on lubatud ülesõidu ajaks jätta sõiduautosse vaid Tallinna–Helsingi liini kiirlaevadel, kus ülesõit kestab kaks tundi, seda aga loomaomaniku vastutusel, kes peab hoolt kandma, et loomal on autos piisavalt vett, toitu ja õhku.

Turvalisuse kaalutlustel pole reisijate viibimine autotekil sõidu ajal lubatud. «Otseselt meil nimekirja loomadest, keda lubame üle vedada, ei ole ning kõik otsused tehakse jooksvalt,» kõneleb Lääne.

Täpsem info loomadega reisimise kohta on veterinaar- ja toiduameti kodulehel www.vet.agri.ee, lisaküsimuste korral tuleb võtta ühendust loomaarstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles