Leedu põllumehed toetustest: mõned sõidavad Mercedesega, teised jalgrattaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See traktor oli üks sadadest, millega põllumehed Euroopa Parlamendi hoone juures suure möllu korraldasid.
See traktor oli üks sadadest, millega põllumehed Euroopa Parlamendi hoone juures suure möllu korraldasid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Leedu põllumehed pole rahul Euroopa Liidu uues eelarves ette nähtud üleminekuperioodiga toetuste suurendamisel.

Leedu valitsuse hinnangul on hektaritoetuse suurenemine 196 eurole hea kompromisslahendus.

«Pole kahtlust, et meie eesmärk oli teistsugune, kuid praegu on peaküsimuseks üleminekuperiood. Hektaritoetus peaks olema 196 eurot juba 2014. mitte 2020. aastal,» ütles Leedu põllumajanduskoja president Andriejus Stancikas.

Stancikase sõnul ei näe põllumehed reedel Euroopa Liidu ülemkogul saavutatud eelarvekokkuleppes võitu, kuna konkurentsitingimused jäävad endiselt ebavõrdseks.

«Mõned sõidavad Mercedesega, teised jalgrattaga. Me oleme vanadest liikmetest endiselt kaugel maas,» lausus Stancikas.

Leedu põllumajandusministri asetäitja Mindaugas Kuklierius ütles, et üleminekuperiood oli toetuste suurenemise eeltingimus.

«Minu arvates peaksime olema toetuste märgatava suurenemisega rahul. Muidugi oli tegemist kompromissiga. 196-eurost hektaritoetust tuleks siiski näha võiduna,» ütles Kuklierius.

Praegu on EL-i hektaritoetus Leedus 144 eurot. Uuel eelarveperioodil moodustab toetus Leedu ametiisikute sõnul «ligi 75 protsenti EL-i keskmisest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles