Stubbi sõnutsi saab tippkohtumistel «alati teatrit»

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb. Foto: Toomas Huik

Öö vastu reedet kujunes ELi tippkohtumisel pikaks ja dramaatiliseks. Enam kui 12 tundi pärast ülemkogu ametlikku algust ootasid 27 valitsusjuhti ikka veel pikisilmi ürituse eestvedaja Herman Van Rompuy ilmumist, et kuulda ametlikku ettepanekut.

Samal ajal tuisati suures hoones mööda kõikvõimalikke koosolekuid – millest mõnedel osales ka Van Rompuy – et eelarve üle kaubelda.

Väitluste südames olid brittide kasinusnõuded ja pranstlaste-itaallaste tahe asuda majanduslangust alistama, relvaks jõulisemad kulutused.

Ärevat õhkkonda ennustasid juba tippkohtumisele eelnenud eraviisilised kohtumised.

Nii istusid kahekesi maha Saksa kantsler Angela Merkel ja Briti peaminister David Camerom – kellega aga keeldus liitumast Prantsuse president François Hollande, toites sellega kuulujutte, et prantslased kavatsevad brittide nõudmistele vastu punnida.

«Novembrikuised numbrid olid liiga suured,» ütles Cameron reporteritele hoiatavas toonis. «Kui neid ei kärbita, diili ei tule.»

Seejärel venitas Van Rompuy menetlustega üle kuue tunni, tegeledes eelarve «täppishäälestusega», nagu üks tema abilistest seda nimetas.

«Esimest korda ajaloos ELi eelarve seekord ei kasva,» ütles Soome Euroopa asjade minister Alexander Stubb.

Stubb oli diilini jõudmise osas ettevaatlikult optimistlik. «Meeleolud, kuulujutud... kõik on pidevas muutumises,» ütles ta. «Alati on õhus teatud annus teatrit.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles