Kiirlaenajad küsivad praegu ligi 260-protsendist aastaintressi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu.

Kiirlaenude otsingumootori kiirlaen.info andmetel on praegu turu keskmine krediidikulukuse määr 258,5 protsenti.


Kiirlaen.info otsingumootori andmetel on hetkel turu keskmine esmalaenaja krediidikulukuse määr lausa 290,7 protsenti aastas. Püsiklientide aastaintress aga 228,9 protsenti. Kiirlaenuturu üldine keskmine krediidikulukuse määr on 258,5 protsenti.

Kiirlaen.info haldava firma Webistre Solutions OÜ kaasasutaja Tõnis Hinnosaare sõnul oli Eesti Panga andmetel viimase kuu keskmine tarbimislaenude krediidikulukuse määr 35,9 protsenti. See tähendab, et alates 1. maist ei tohi kiirlaenajad küsida klientidelt rohkem, kui keskpanga keskmise kolmekordset intressi ehk hetkeseisuga 107,7 protsenti.

Hinnosaar märkis, et kuigi kiirlaenajate aastaintress kukub pea 2,5 korda, võib uus kiirlaenu reguleeriv seadus jätta tarbijatele mulje, et laenud on odavad. «Kogu aeg on meedias räägitud röövellikest intressidest ja liigkasu võtmisest, mis nüüd uue seadusega on mõistlik krediidikulukuse määra ülempiiri näol lahendatud. Seega on tekitatud olukord, kus tarbijatele on jäetud mulje, et alates 1. maist on laenud odavad! Tulemusena võib tekitada laenamise buum, sest tarbijale on jäetud mulje, et nüüd on kiirlaenud odavad ja laenu võidakse võtta just sel põhjusel kergekäeliselt,» märkis Hinnosaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles