Mootorikütuste tootmine on Nestele üha kasumlikum

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste palmiõlist diislikütuse valmistamise tehas Porvoos, mille vastu protesteerib Greenpeace.
Neste palmiõlist diislikütuse valmistamise tehas Porvoos, mille vastu protesteerib Greenpeace. Foto: SCANPIX

Soome kütusefirma Neste Oil naftatöötlemismarginaalid kasvasid eelmisel aastal 16 ning viimases kvartalis koguni 52 protsenti, selgub ettevõtte eelmise aasta majandustulemustest.

Toornaftast mootorikütuste tootmise marginaalid kasvasid eelmisel aastal keskmiselt 10,17 dollarini barrel võrrelduna 8,76 dollariga 2011. aastal. Neljandas kvartalis kasvas naftatoodete valmistamise marginaalid 10,99 dollarini barrel võrrelduna 7,24 dollariga 2011. aasta neljandas kvartalis.

Kõige kasumlikum on diislikütuse tootmine, mille marginaal oli eelmisel aastal keskmiselt 20,6 ning neljanda kvartalis koguni 22,57 dollarit barrel. Bensiini tootmise marginaal kasvas eelmisel aastal peaaegu kaks korda 20,60 dollarini barrel ning neljandas kvartalis 2,5 korda 8,49 dollarini barrel.

Raske kütteõli tootmine on ettevõttele kahjumlik tuues kahjumit 12,92 dollarit barreli kohta ning neljandas kvartalis 17,99 dollarit barreli kohta. Ettevõtte sõnul on kütteõli tootmine kõige kahjumlikum vahetult enne jõule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles