Lugeja küsib: kas kassi vurrud kasvavad tagasi?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terved vurrud tagavad kassile täisväärtusliku elu (foto on  illustratiivne).
Terved vurrud tagavad kassile täisväärtusliku elu (foto on illustratiivne). Foto: Liis Treimann

Tarbija24 lugeja tunneb muret oma kassi tervise pärast, kellel väiksed lapsed mänguhoos vurrud maha lõikasid. «Kas kassil kasvavad vurrud tagasi? Millist häda vurrude puudumine kassile põhjustab ja kas kassiga peab loomaarsti poole pöörduma?» küsib lugeja.

Vastab Eesti Maaülikooli väikeloomakliiniku loomaarst Epp Ülevaino.

Kasside vurrud kasvavad ja vahetuvad samamoodi nagu muu karvastik (või nagu inimestel juuksed). Vurrukarvad on puutetundlikud ja aitavad kassidel ruumis orienteeruda. Üksikuid vurre murravad ja kaotavad kassid oma toimetuste käigus üsna sageli. Rohkematest vurrudest jäädakse ilma enamasti tänu lahtise leegi uudistamisele või kipuvad lapsed lemmiku vurre kääridega kärpima.

Vurrukarvade vigastused ei ole kassile kindlasti eluohtlikud, kuid on ebamugavad ja võivad kassile mõningast segadust tekitada, kuna üks tema igapäevaselt kasutatavatest meeltest - kompimismeel - ei toimi tavapäraselt.

Kui vigastatud on ainult vurrud ning nahal, kust vurrud välja kasvavad, kahjustusi ei ole, siis pole õnneks tarvis muretseda ega pea ka arsti poole pöörduma - vurrud kasvavad aja jooksul ise tagasi. Kui kahjustusi on näha ka nahal, siis oleks mõistlik kass arstile ette näidata. Kui nahk on kahjustunud nii sügavalt, et ka vurrukarva juur on vigastunud, siis sellisel juhul konkreetne vurrukarv enam ei taastu. Õnneks ei takista ka vurrude osaline puudumine kassil täisväärtuslikku elu elamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles