Põhjanaabrite AÜ: Soomes nöögitakse võõrtöölisi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad.
Ehitajad. Foto: Andres Haabu / Postimees

Soomes ehitus- ja transpordisektoris tehakse liiga võõrtöölistele, kellest mõne tunnipalk on kõigest paar eurot.

Nii Soome nn sinikraede ametiühing kui ka Soome tööturu infokeskus kinnitavad, et viimasel kahel aastal on kasvanud võõrtööliste väärkohtlemine, kirjutab Yle.  Peamiselt kurdetakse ületunnitöö ja maksmata jäänud palga üle.


«Töötajatele makstakse kõigest pool tasust, mida kollektiivleping nõuab,» rääkis Soome ehitustöötajate ametiühingu esindaja Raimo Pohjala. Ta lisas, et mõnikord pannakse ehitajad elama isegi keset ehitusprahti. Kõige sagedamini nöögitakse bulgaarlastest, kosovolastest ja eestlastest ehitusmehi.

Pohjola kontrollis eelmisel aastal 500 Vaasa piirkonnas töötanud välismaalase  lepinguid. Tema kogemus kohaselt vaid iga kümnes leping on korrektne. «Suurim probleem on liiga väike palk. Samuti ei maksta ületundide eest. Aga ka ebainimlikud töö- ja majutustingimused,» tõi ta näiteid.

Soome teenindustöötajate ametiühingu esindaja Marja Salmivuori sõnul on olnud juhuseid, kus inimesi on sunnitud tegema ületunde ja nendest keeldumise korral ähvardatakse vallandamisega.

Ametnikud loodavad, et alates märtsist jõustuv maksunumbri süsteem aitab võidelda varimajandusega ehitussektoris. Alates järgmisest kuust peavad ehitustöölised kandma nimesilti, kus on kirjas nende spetsiaalne maksunumber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles