Kontonumbrid muutuvad järgmisel aastal 20-kohaliseks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmise aasta veebruarist hakkavad Eestis kehtima uued üleeuroopalised maksetingimused ning seni siseriiklikult kasutatavad kontonumbrid muutuvad 20-kohaliseks.

Kontonumbrid teisendatakse rahvusvahelisele (IBAN) kujule, mis võimaldab maksete samaväärset töötlemist kogu euroalas. Pangasüsteemides muudetakse kontonumbrid rahvusvahelisele kujule automaatselt, st et näiteks püsi-, määratud- ja sagedaste maksete andmeid ei pea kliendid ise muutma hakkama.  Samuti näevad kliendid edaspidi oma kontonumbreid pangas uuel rahvusvahelisel kujul.

Ärikliendid, kelle äripartnerite ja töötajate kontonumbrite andmebaasid tuleb uuendada, saavad kontonumbreid konverteerida Pangaliidu kodulehel. Suuremahulise andmebaasi konversiooni läbiviimiseks saab oma infosüsteemis kasutada ka teisendamise lähtekoodi, mis on samuti avalikustatud Pangaliidu kodulehel.

Senine otsekorraldusteenus asendatakse e-arvel põhineva püsimakse teenusega. Eraklientidele toimub teenuse vahetus automaatselt ning senised otsekorralduslepingud teisendatakse kliendi nõusolekul e-arve püsimakselepinguteks. Ettevõtted peavad koos pangaga välja arendama suutlikkuse standardse e-arve väljastamiseks.

Praegu äriklientide poolt pangaga suhtlemiseks kasutatavad automatiseeritud suhtlussõnumid on pankade lõikes ühtlustamata, ega vasta ISO standardile. Pangaliidu juures välja töötatud Pank-Klient ja Klient-Pank suhtlussõnumeid hakkavad pangad toetama hiljemalt 2014. aasta 1. veebruarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles