Läti parlament võttis vastu eurole ülemineku seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loosung euro kasutuselevõtu eelsest ajast Eestist.
Loosung euro kasutuselevõtu eelsest ajast Eestist. Foto: SCANPIX

Läti parlament võttis neljapäeval viimasel lugemisel vastu eurole ülemineku seaduse, mis kehtestab Lätis Euroopa ühisraha kasutuselevõtu reeglid.

Seaduse eesmärk on tagada läbipaistev ja tõrgeteta üleminek, mille käigus võetakse euro üheaegselt kasutusele nii sularahana kui elektroonilise maksevahendina. Sel ajal peavad kaupade ja teenuste hinnad kajastuma nii lattides kui eurodes, kirjutab BNS.

Eelnõu kehtestab ka raamatupidamisreeglid ja rahaturgude toimimise eurole ülemineku ajal.

Üleminekuseaduse kohaselt kehtivad Lätis kahe nädala jooksul pärast euro kasutuselevõtmist seadusliku maksevahendina paralleelselt nii latid kui eurod.

Kahenädalase üleminekuperioodi puhul võeti eeskuju Eestist, Sloveeniast ja Slovakkiast. Eesti kogemused näitavad, et kaks nädalat pärast euro kasutuselevõttu tehakse 90 protsenti tehingutest juba uues valuutas.

Sätestatakse ka kuue kuu pikkune periood, mil inimestel on võimalik latte tasuta eurode vastu vahetada. Latvijas Pasts (Läti Post) vahetab sularaha kolme kuu jooksul, Läti Pank määramata aja jooksul.

Inimene, kes soovib vahetada rohkem kui 3000 latti sularaha, peab vastavale krediidi- või postiasutusele kolm päeva varem taotluse esitama.

Mittesularahaarved ja elektrooniline raha konverteeritakse eurodeks üleminekupäeval tasuta.

Kõigi kaupade ja teenuste hinnad peavad olema märgitud nii lattides kui eurodes kolm kuud enne ja kuus kuud pärast üleminekupäeva.

Läti eurole ülemineku aja määrab Euroopa ülemkogu Läti eurotsooniga liitumise valmidust hindava raporti alusel. Üleminek on kavas 1. jaanuaril 2014.

Euro kurss Läti lati suhtes määratakse esialgsete plaanide kohaselt kindlaks 2013. aasta suvel, see vastab ligikaudu praegusele kursile 0,702804 latti = 1 euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles