SEB Läti hapud laenud kasvavad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

SEB Läti üksuse tähtaja ületanud laenude osakaal kasvas esimeses kvartalis 6,1 protsendini ning üha suurenev tööpuudus võib seda veelgi suurendada.


90 päeva tähtaja ületanud laenude osakaal edaspidi kasvab, sest tööpuudus suureneb 10 protsendilt 14-15 protsendini, vahendab Bloomberg SEB Läti üksuse juht Ainars Ozolsi Läti majanduslehele Dienas Bizness öeldut.

Juhul kui võimalike laenukahjude katteks tehtud provisjonid kasvavad praeguselt 2,7 protsendilt 15 protsendile, võib pank olla sunnitud emafirmalt lisakapitali küsima, tõdes Ozols.

Tema sõnul on välisinvestorid peamiselt huvitatud sellest, kas Läti saab rahvusvaheliselt valuutafondilt ja Euroopa Komisjonilt varem lubatud abi.

Vastavalt välismaiste laenuandjatega sõlmitud kokkuleppele ei tohiks Läti eelarvepuudujääk ületada 4,9 protsenti, kuid lõunanaabrid on selle kriteeriumi täitmisega kimpus. Kui kokkuleppeid ei täideta, ei jõua lubatud laenuraha riiki. Läti püüab kulukärpeid abipaketi lepingus sätestatuga kooskõlla viia ja soovib IMFilt luba eelarvepuudujäägi piiri tõstmist 7 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles