Levira ja ERR alustasid ETV digilevis HD-formaadis edastamise pilootprojektiga

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler ja digiboks.
Teler ja digiboks. Foto: Raigo Pajula.

Levira ja ERR sõlmisid koostöölepingu, mille eesmärgiks on alustada ETV põhiprogrammi edastust lisaks tavapärasele ka 1080i HD-formaati viiduna teise põlvkonna digitaaltelevisiooni DVB-T2 võrgus.

Tegu on pilootprojektiga, mille käigus muundatakse ETV põhiprogrammi signaal HD-signaaliks ja levitatakse Levira saatjatevõrgu vahendusel üle Eesti.  Muuhulgas viiakse läbi uue tehnoloogia teste, et selgitada parimad signaali vastuvõtuparameetrid erinevate ekraanide tarbeks, alustades teleritest ja lõpetades vastavat tehnilist võimekust omavate tahvelarvutite ja autovastuvõtjatega.

«Eesti kodudes on uuringute andmetel umbes 250 tuhat HD-telerit. Samas on HD-kvaliteedis telekanalite valik napp – koostöös ERR-ga astume esimesed sammud selle mahajäämuse likvideerimiseks digilevis. Meie eesmärgiks on tõsta antenniga kodudesse jõudva signaali kvaliteeti, et pakkuda televaatajale kvaliteetsemat tele-elamust,» ütles Levira juhatuse esimees Mart Einpalu. 

 «Samas tuleb kohe märkida, et programmi alaline edastamine HD-formaadis on tavapärasega võrreldes erakordselt kallis,» märkis ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa täpsustuseks ja pikemalt ette vaadates. «Rahvusringhääling ei näe lähiaastatel võimalust riigieelarveliste vahendite arvelt sellisele tegevusele katet leida. Kuna tegemist on põhiprogrammi ja tulevikus miks ka mitte ETV2 programmi paralleeledastamisega, võib piisava nõudluse olemasolul jätkata HD-formaadis telepildi edastust tasulistes kanalites,» lausus Allikmaa.

 
DVB-T2 võrgus (multipleks 7 koosseisus) edastatava ETV HD vaatamiseks peab vaatajal olema DVB-T2 toega teler või vastav DVB-T2 digiboks. ETV HD on katuseantenni abil nähtav kõikjal Eestis, välja arvatud saartel. Saatejaamade vahetus läheduses saab signaali püüda ka toa-antenniga.

DVB-T2 signaali edastavad saatejaamad ja vastavad sageduskanalite numbrid on järgmised: Tallinnas E42, Kohtla-Nõmmel E46, Koerus E27, Pärnus E49 ja Valgjärvel E35. Levikaart ja täpsemad andmed saatejaamade kohta on tutvumiseks Levira kodulehel. http://www.levira.ee/. Kui DVB-T2 võimeline teler või digiboks ei ole automaatselt leidnud programmi “ETV HD”, siis peaks vaataja tegema uue programmiotsingu. Uus programm paigutub üldjuhul programminimekirja lõppu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles