Jürgen Ligi IRLi ettepanekust: mulle tullakse mu enda mõttega kosja

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

500 eurone maksuvabastus kuus on väga kaugel mõistlikust ja riigile jõukohasest, tõdes  rahandusminister Jürgen Ligi IRLi tänast tulumaksuvaba miinimumi langetamise ettepanekut kommenteerides.

Järgneb Jürgen Ligi kommentaar:

Mulle tullakse siin kosja mu enda mõttega. Olen maksuvaba miinimumi tõstmisi algatanud ammu enne Res Publica sündi ning 2003. aastal teinud seda koos nendega. RE programmi kirjutasin, et tulumaksumäära alandamine peaks toimuma koos tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega. Madal maksumäär nimelt soosib investeeringuid, ja maksuvaba miinimum on asja sotsiaalne külg, mis pakub suuremat maksukergendust madalapalgalistele.   

Kahjuks ei realiseeru isegi tasakaalustatud valimisprogramm, aga meie oma seda oli, koalitsioonikõnelustes samal kujul. Ma poleks toetanud mõndagi kulu, mida soovis partner, aga mõistliku ja töövõimelise valitsuse nimel pidin loobuma osast meie omadest. Seepärast tõstsin ma nüüd probleemi, et maksuvaba miinimum on unustatud, aga mul on kahju, et seda vinti üle keerates naljaks pööratakse.

500 eurone maksuvabastus kuus on väga kaugel mõistlikust ja riigile jõukohasest.  See tähendaks omavalitsuste keskvõimu poolt ülalpeetavust, paraku pole keskvõimul siis raha endalgi. Teiselt poolt tähendaks see kodanike polariseerimist kõige nähtavama maksu maksjaiks ja nendeks, kellel näib olevat riigilt vaid saada.

Tark riik hoiab tulumaksukoormuse mõõduka, ei karista lisakvalifikatsiooni ja -teenistust astmeliselt kasvava maksumääraga, aga ei vabasta ka palgasaajaid massiliselt tulumaksust.

Ma ei vaja kõrvalt mingit «lähteülesannet», küll aga olen oma soovi, et maksuvaba piiri tõstmise võimalusi ka 2014. aasta eelarve tegemisel kontrollitaks, ametnikele ise edasi andnud. On selge, et ees peab olema mitme aasta  eelarve pilt, tegu on väga kuluka sooviga. 10-eurone piiri tõus maksab 20 miljonit, ja ees on siin aina kasvavad ministrite kulusoovid. Juba langetatud otsused tähendavad 2014. aastal 20 miljonilist puudujääki, mis aga protsessi käigus, prognoosin, saab juurde veel paarkümmend korda rohkem kulusoove. Kiireim tee maksuvaba miinimumi tõusule oleks lisasoovidest ning osadest senistest kuludest loobumine.

IRL tegi koalitsioonipartnerile Reformierakonnale täna ettepaneku tõsta tulumaksuvaba miinimumi järgmisest aastast. IRLi esimees Urmas Reinsalu sõnul on IRLi eesmärk liikuda 500 euro suuruse tulumaksuvaba miinimumi suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles