Hiina laenukoormuse kasv rõhub majandust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teekasvandus Hiinas.
Teekasvandus Hiinas. Foto: SCANPIX

Hiina ettevõtted kulutavad rohkem kui kunagi varem kasvavate laenude teenindamiseks, mistõttu hoiatavad analüütikud ettevõtete maksujõuetuse ohu kasvamise eest, kirjutab Bloomberg.

3895 Hiina börsiettevõtte lühi- ja pikaajaliste laenude kogusumma on kasvanud 1,7 triljoni USA dollarini võrrelduna 604 miljardi dollariga 2007. aastal.

«Võrreldes nominaalse sisemajanduse kogutoodanguga on Hiinas praegu võlga rohkem kui eales varem,» ütles uudisteagentuurile investeerimisfirma Bernstein Hongkongi analüütik Mike Werner. «Üha enam riigi ressursse tuleb kulutada olemasolevate võlgade finantseerimiseks ja see on omakorda pidurdab majanduskasvu,» lisas ta.

Hiina pangad andsid eelmisel ajal välja 8,2 triljonit jüaani (1,3 triljonit dollarit) uusi laene, mis on 10 protsenti rohkem kui aasta varem.

Reitinguagentuuri Fitch hinnangu kohaselt on majanduse koguvõlg kasvanud 190 protsendini sisemajanduse kogutoodangust võrrelduna 124 protsendiga 2008. aastal.

«2009. aastal toimunud majanduse abistamist loetakse Hiina üheks suuremaks õnnestumiseks,» ütles Briti suurpanga Royal Bank of Scotland Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna turgude strateeg Drew Brick. «Tegelikult võib see kujuneda üheks suuremaks riskiks, millega kommunistlik partei jääb silmitsi mitmeks põlvkonnaks,» lisas ta.

Hiina majanduse kogufinantseerimine, kuhu kuuluvad pangalaenud, võlakirja-ja aktsiaemissioonid, sündikaatlaenud jmt. kasvas eelmisel aastal 23 protsenti 15,8 triljoni jüaanini. Kõige suurem osa kasvust tuli mittepangandusest, mis sisuliselt tähendab varipangandust.

Ainult 29 protsenti eelmise aasta finantseeringutest läks majanduskasvu, mis on ajaloo madalaim näitaja.

«Osa laenudest läks vanade võlgade tagasimaksmiseks, osa läks pigem spekulatiivseteks tegevuseks kui reaalmajandusse,» ütles Mike Werner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles