Davosis esitleti täna Venemaa kolme negatiivset arengustsenaariumit

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Majandusfoorumi asutaja ning juht Klaus Schwab (vasakul) ja Venemaa peaminister Dmitri Medvedev täna Davosis plenaarsessioonil kätlemas.
Maailma Majandusfoorumi asutaja ning juht Klaus Schwab (vasakul) ja Venemaa peaminister Dmitri Medvedev täna Davosis plenaarsessioonil kätlemas. Foto: SCANPIX

Davosis maailma majandusfoorumil esitlesid eksperdid täna Venemaa lähiaastate kolme erinevat arengustsenaariumit, kusjuures kõik need olid pessimistlikud.

Stsenaariumid esitas ekspertide grupp, kuhu kuulub teiste seas ka venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin, vahendab lenta.ru. Kõik stsenaariumid on välja töötatud ligi 350 eksperdi ja ärimehe küsitluste põhjal.

Esimese, Yale’i ülikooli professori Oleg Tsõvinski esitletud stsenaariumi kohaselt ootab idanaabrit ees regionaalne eristumine. See tähendab, et rikkad piirkonnad muutuvad veelgi rikkamaks ja vaesemad vaesemaks.

Teine stsenaarium näeb ette nafta hinna languse kuni 60 dollarini barreli eest. Stsenariumi esitlenud Kudrini sõnutsi valib Venemaa valitsus järsu eelarvevahendite vähenemise juures infrastruktuuri ja arengusse tehtavate investeeringute asemel sotsiaalse stabiilsuse ehk palgaväljamaksed riigitöötajatele, pensionide ja teiste sotsiaalsete kohustuste kandmise. Kuid sellisel juhul on riigi majandust väga raske kasvatada.

Kolmanda stsenaariumi korral jääb naftahind kõrgeks, kuid valitsus ei söanda institutsionaalseid reforme läbi viia. Sellise arengu korral peavad muutused tulem altpoolt, rikastuvast keskklassist, kellel ei jätku raha enda õnnelikuna tundmiseks ning nad tahavad üha enam osaleda sotsiaalses ja poliitilises elus. Kuidas see täpselt toimuma hakkab, ei osanud stsenaariumit tutvustanud Venemaa majanduskooli rektor Sergei Gurijev öelda, sest tema kinnitusel on Venemaa unikaalses olukorras: riigi keskklass on juba piisavalt rikas ja haritud.

Kolme stsenaariumi kriitikuna astus plenaarsessioonil üles Sberbanki  juht Herman Gref, kes prognoosis, et Venemaal reforme ei tule ja olukord riigis ei muutu.

Ekspertide esitatud nägemustega ei nõustunud ka Venemaa peaminister Dmitri Medvedev, nimetades stsenaariume «mitte liiga reaalseteks.

Mainekas Davosi majandusfoorum kestab  27.jaanuarini. Šveitsi kogunenud 2500 osalejat peaksid muuhulgas arutlema ka selle kümnendi peamiste riskide teemal. Ekspertide sõnutsi on üheks peamisteks riskideks  riikide eelarvepuudujäägid ning rikaste ja vaeste sissetulekute üha suurem erinevus.

Arengustsenaariumide raportiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles