Vaid kolmandik tippjuhte usub oma ettevõtet sel aastal kasvavat

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusfoor.
Valgusfoor. Foto: Stanislav Moshkov

PWC ülemaailmsest tippjuhtide uuringust selgub, et vaid 36 protsenti juhte usub, et nende ettevõte sel aastal kasvab. Sama meelt on ka Eesti firmade tippjuhid.

Võrreldes aastataguse ajaga on juhtide optimism vähenenud.

Maailma kõige optimistlikumad tippjuhid leiame aga siitsamast lähedalt Venemaalt: kaks kolmandikku küsitluses osanud Vene tippjuhte usub, et nende ettevõte sel aastal kasvab. Taolist optimismi kohtab veel India ja Mehhiko ettevõtte juhtide seas. Eesti olulisematest kaubanduspartneritest on Skandinaavia riikide firmajuhid üsnagi pessimistlikult meelestatud – ainult iga viie neist näeb oma ettevõttel sel aastal kasvuvõimalusi.

Kolmandik maailma juhtidest näeb kasvu allikatena loomulikku kasvu kohalikul turul ehk et toimetamist nii nagu seni. Seevastu Eesti ettevõtjatest näeb kasvu allikatena kõige enam uute toodete ja teenuste pakkumist.

Selle aasta kõige suuremaid investeeringuid plaanivad tippjuhid klienditeeninduse ja tegevustõhususe valdkonnas. PricewaterhouseCoopers Eesti partneri Ago Vilu sõnul pidasid ettevõtjad veel paar aastat tagasi kõige olulisemaks tööjõukulude kärpimist, kuid see ei ole enam teema. «Tänased investeeringud on seotud sellega, et klientide tarbimisharjumused on muutumas, neid on vaja tundma õppida, samuti üha enam tuleb peale digitaalne turundus,» rääkis Vilu. «Ettevõtjatel on küll palju andmeid oma klientide kohta, kuid neid ei kasutata veel täielikult ära.»

Riskidest peavad Eesti ettevõtjad kõige olulisemaks ebakindlat majanduskasvu. «Puudub kindlus, mida edasi teha – kas peaks ennast valmis panema tõusulaineks või vastupidi – mõtlema, kuidas ennast võimalikult kokku tõmmata,» rääkis Vilu. «Üllatav on ka see, et Eesti tippjuhid nimetasid olulise riskina seda, et riik sekkub ülemäära palju ja ahistavalt ärikeskkonda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles