Maakohus peatas Pro Kapitali vaidluse menetluse 1,4 miljoni eurose hüvitise üle

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pro Kapital.
Pro Kapital. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Kinnisvarafirmalt Pro Kapital Hollandi kohtus enda kasuks 1,4 miljoni eurose hüvitise välja võidelnud firma taotles Harju maakohtult kohtuotsuse täitmist ka Eestis. Möödunud nädalal otsustas viimane peatada menetlus tunnistada Hollandi kohtuotsus ka siin täidetavaks.

Aprisco B.V esitas 2010. aasta mais hagiavalduse ASi Pro Kapital Grupp vastu seoses garantiikirjaga, millega viimane tagab ettevõtte Serval S.r.l. (endise nimega Domina Hotel Group Spa, grupi endine tütarettevõte) rendikohustusi tulenevalt Serval S.r.l.-i ja Hotel Blijdorp B.V. vahel sõlmitud Rotterdami hotelli rendilepingust.

Pro Kapital Grupp vaidlustas garantiikirja kehtivuse, väites, et garantiikirja ei antud kunagi üle Aprisco B.V-le.

Aprisco B.V. omandas 2007. aastal hotelli, mida haldas Serval S.r.l. tütarettevõte, ning Serval S.r.l. poolt sõlmitud rendileping läks üle Aprisco B.V.-le.

Serval S.r.l. ei ole täitnud oma rendikohustusi Aprisco B.V. ees, mistõttu viimane on esitanud maksenõude ASile Pro Kapital Grupp.

Aprisco B.V. esitas kohtule alternatiivnõuded. Esiteks nõuab Aprisco B.V. tekitatud kahju tasumist summas 2,3 miljonit eurot või kohtu otsusega kehtestatud summas. Alternatiivselt nõuab Aprisco B.V. tähtaja ületanud rendimaksete tasumist summas 904 000 eurot ja lisaks viiviseid või 504 000 eurot ja lisaks viiviseid.

2011. aasta augustis muutis Aprisco B.V. oma nõuet ja nõudis tekitatud kahju tasumist summas 2,3 miljonit eurot koos kogunenud viivisega või kohtu otsusega kehtestatud summas. Alternatiivselt nõuab Aprisco B.V. sisse tähtaja ületanud rendimakseid summas 1 776 000 eurot ja lisaks viiviseid või 1 409 000 eurot ja lisaks viiviseid.

2012. aasta juulis tegi Rotterdami linnakohus otsuse, millega mõistis Aprisco B.V. kasuks välja 1 409 265.20 eurot.

Pro Kapitali juhtkond ei nõustunud kohtuotsusega ning esitas mullu septembris apellatsioonkaebuse, mis on praegu menetlemisel.

Sellele vaatamata tegi ettevõte kooskõlas oma konservatiivsuse põhimõttega 30.06.2012 seisuga eraldise nõude maksimumsummas 1 409 000 eurot, et kohtuvaidluse võimalik negatiivne lahend ei avaldaks olulist mõju ASi Pro Kapital Grupp kasumiaruandele.

Mullu augustis esitas Aprisco B.V. avalduse Harju maakohtule Rotterdami linnakohtu kohtuotsuse Eesti Vabariigis tunnustamiseks ja täidetavaks tunnistamiseks. Pro Kapital vaidles avaldusele vastu, kuna Rotterdami linnakohtu otsus on edasi kaevatud, see ei ole jõustunud ega ole lõplik ning ei ole seetõttu Eesti Vabariigis täitmisele pööratav.

Harju Maakohus otsustas 17.01.2013 kohtumäärusega peatada menetlus Aprisco B.V. avalduses tunnustada ja tunnistada täidetavaks Eesti Vabariigi territooriumil Hollandi Kuningriigi Rotterdami Ringkonnakohtu 4. juuli 2012 kohtuotsus kuni nimetatud kohtuotsuse jõustumiseni. Harju Maakohtu kohtumäärus ei ole veel jõustunud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles