Eurogrupi uueks juhiks valiti Dijsselbloem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeroen Dijsselbloem ja Jean-Claude Juncker.
Jeroen Dijsselbloem ja Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Eurotsooni rahandusministrid valisid Hollandi senise rahandusministri Jeroen Dijsselbloemi eurogrupi uueks juhiks, teatas tema eelkäija Jean-Claude Junckeri pressiesindaja esmaspäeval.

Eurotsooni 17-st liikmesriigist 16 toetasid Dijsselbloemi kandidatuuri, üks riik oli sellele vastu, ütles Luksemburgi peaministrist senise eurogrupi juhi pressiesindaja.

Kaks allikat kinnitasid AFP-le, et Hollandi rahandusministri ametissenimetamist vastustas Hispaania ehk riik, mida Dijsselbloem pärast oma kandidatuuri Hollandi parlamendis teatavakstegemist neljapäeval külastada jõudis.

Prantsusmaa oli lubanud kandidaadile tema nägemuse üle tänavuse eurogrupi päevakorra suhtes tugevat survet avaldada, kuid kolmas allikas andis AFP-le mõista, et Pariisi asemel ei toetanud tema ametissekinnitamist Hispaania.

Juncker väljendas pärast kaheksa aasta pikkust pingelist tööd kergendust selle üle, et ta saab lõpuks eurogrupi juhtimise üle anda. Luksemburgi valitsusjuht pidi kaheksa aasta jooksul rinda pistma ebasoodsa ülemaailmse rahandusolukorra ning eurotsooni kriisiga.

Saksamaalt kiidusõnu pälvinud Hollandi rahandusminister Dijsselbloem lubas Prantsusmaa nõudmisele vastu tulles esitada nägemuse eurogrupi tänavuse päevakorra kohta.

«Loodetavasti jõuame eurotsooni rahandusministrite vaheliste kõneluste järel selles üksmeelele ning saame alustada juba teisipäeval,» ütles Dijsselbloem ajakirjanikele.

Värske eurogrupi juht märkis, et tema töö keskmes on euro ja eurotsooni vastu usalduse taastumise kindlustamine.

«Tundub, et usaldusele eurotsooni vastu on pandud uus alus, mis annab poliitikutele vabamad käed ellu viia poliitikaid, mille eesmärgiks on luua töökohti ja tagada majanduskasv,» tõdes Dijsselbloem.

Eurotsooni keskmine tööpuudus on hetkel ligi 12 protsenti. «Me peame saavutatud stabiilsemat hetkeolukorda ära kasutama selleks, et panna suurem rõhk ennetavate poliitikate kooskõlastamisele. Meie majanduspoliitikad peavad olema suunatud tugeva, jätkusuutliku ja kõiki hõlmava majanduskasvu saavutamisele, mille kõrval oleks tagatud ka fiskaaldistsipliin,» leidis uus eurogrupi juht.

Dijsselbloemi sõnul on kõik see vajalik selleks, et säilitada Euroopa sotsiaalse turumajanduse mudel.

Eurogrupi juht ei avalikustanud esmaspäeva õhtul alanud eurogrupi kohtumise sisulisi teemasid puudutavat päevakorda.

Prantsusmaa oli varem Dijsselbloemi kandidatuuri suhtes skepsist väljendanud. Lahkuv eurogrupi juht Juncker ütles siiski, et Hollandi rahandusministri ametissenimetamine ei tohiks kaasa tuua ületamatuid probleeme.

Juncker on olnud Luksemburgi peaminister alates 1995. aastast ja eurogrupi juht alates 2005. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles