Kohus kuulutas välja Select Oil NV pankroti

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallraha
Metallraha Foto: Caro / Scanpix

Viru maakohus kuulutas eile välja Kohtla vallas tegutseva vedelkütuste müüja Select Oil NV pankroti, ettevõttele kuulub ka pooleliolev Aseri sadam.


Veel hiljuti ligemale poole miljardi suuruse aastakäibega kütusefirma võlad ulatuvad pankrotihalduriks määratud Terje Eipre hinnangul 76,5 miljoni kroonini. Võlgniku allesjäänud vara väärtus on 25 korda väiksem, kirjutas Põhjarannik.

Eipre tellitud kinnisvaraeksperdi hinnangul ei ole pooleliolev Aseri sadam väärt enamat kui 2,5 miljonit krooni, ehkki firma on selle hoonestusõiguse väärtuseks hinnanud 60 miljonit krooni.

Suurema osa Select Oil NV põhivarast müüs selle omanik Nikolai Reisman mullu kevadel firmadele Sivellon ja Select Service, millega ta on ise samuti seotud.

Select Oil NV pankrotti taotles tema kauaaegne äripartner Kiviõli Keemiatööstus, kes müüs aastaid suure osa oma toodangust Select Oil NV kaudu. Kiviõli Keemiatööstus kinnitas pankrotiavalduses, et tarnis mullu augustis ja septembris Select Oil NV-le põlevkiviõli ja bituumenit, mille eest esitatud arved kogusummas üle 21 miljoni krooni on siiani tasumata.

Kiviõli Keemiatööstuse esindaja vandeadvokaat Mikk Lõhmus ütles kohtuistungil, et on täiesti kindel, et Select Oil NV on tahtlikult viidud pankrotti. «Edasises menetluses peaks olema võimalik tuvastada mitmeid seaduserikkumisi,» märkis ta.

Select Oil NV tegevjuht Toomas Hurt ütles Põhjarannikule, et tõenäoliselt kaevatakse pankroti väljakuulutamise otsus edasi. Ta selgitas, et arved jäid Kiviõli Keemiatööstusele tasumata, kuna viimane katkestas esmalt ühepoolselt kütusetarned, tekitades nõnda Select Oil NV-le kahju summas üle 21 miljoni krooni. Pärast tarnete taastamist tõstis aga õlitootja ühepoolselt hinda ning osa kütusepartiist ei olnud kvaliteetne.

Nikolai Reisman teatas, et peab oma ettevõtte suurimaks veaks ja praeguste probleemide allikaks seda, et senised suhted Kiviõli Keemiatööstuse omanike Toomas ja Raivo Tammega olid liiga usalduslikud ja heatahtlikud ning väga paljud asjad lepiti kokku suuliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles