Türkmenistan tahab Euroopaga koostööd

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani president Kurbangulõ Berdõmuhhamedov käis suure delegatsiooniga Moskvas alles kuu aja eest.
Türkmenistani president Kurbangulõ Berdõmuhhamedov käis suure delegatsiooniga Moskvas alles kuu aja eest. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Türkmenistan teatas täna, et riik otsib uusi teid oma maagaasiekspordi mitmekesistamiseks, milles vaatlejad näevad tõsist ninanipsu Venemaale viimase püüdlustes hoida energiarikast endist Nõukogude vabariiki lühikese lõa otsas.


Lääneriikide energiajuhtidega Aşgabatis kohtunud president Kurbangulõ Berdõmuhhamedov kinnitas oma soovi suurema koostöö järele, vahendas Reuters.

«Türkmenistanil on vaja luua Euroopaga uus sidemete süsteem,» rõhutas ta saalitäie rahva ees, kelle seas viibisid nii lääne kui ka Venemaa kõrged ametnikud.

«Praeguses olukorras võib energiavoogude mitmekesistamine ja uute riikide kaasamine eksporditrasside geograafiasse aidata maailma majandusel saavutada stabiilsust.»

Venemaa kaudu seni suurema osa oma gaasist läände müüv riigi suhted Moskvaga pingestusid märgatavalt selle kuu esimesel poolel päras plahvatust olulises gaasijuhtmes.

Türkmenistani võimud süüdistasid selles Venemaa energiagiganti, kes olevat ettehoiatamata vähendanud oma importi põhjustades torus ülerõhu. Läänele andis see intsident aga uue võimaluse veenda Kesk-Aasia riiki tegema lähemat koostööd Euroopaga otse.

Euroopa on üritanud regiooni suurimat gaasitootjat kosida juba kaua, sest sealt loodetakse sisu oma plaanitavasse Nabucco-juhtmesse, millega soovitakse vähendada sõltuvust Venemaa tarnetest. Venemaale valmistab juba praegu probleeme Euroopas langev gaasitarbimine, mistõttu tuli tootmist hiljuti veerandi võrra kokku tõmmata.

Türkmenistan toodab aastas ligi 75 miljardit kuupmeetrit maagaasi ning sellest umbes 50 miljardit kuupmeetrit müüakse Gazpromi võrku.

Kesk-Aasia riigi väljalibisemist oma mõjusfäärist kartva Moskva muret näitab seegi, et peaminister Vladimir Putin saatis tänasele konverentsile teiste seas Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleri ja energiaministri Sergei Šmatko kõrval ka oma mõjuvõimsa asemiku Igor Setšini.

USA omalt poolt saatis kohale asevälisministri abi George Kroli ning Euroopa Liit eriesindaja ülesandeid Kesk-Aasias täitva Pierre Moreli ja teised. Kohal on ka ÜRO kõrged ametnikud, samuti OSCE peasekretär ning paljude suurte energiakompaniide juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles