USA kindral: Iraan on peale Stuxneti oluliselt suurendanud oma kübervõimsust

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnik Iraani uraanitöötlustehases.
Tehnik Iraani uraanitöötlustehases. Foto: SCANPIX

Iraan on riigi tuumarajatisi 2010 aastal tabanud küberrünnakutele vastanud oma kübervõimsuse tugevdamisega ning on tulevikus «jõud, millega tuleb arvestada» ütles USA õhujõudude kindral William Shelton eile ajakirjanikele.

USA õhujõudude küberoperatsioone juhtiv Shelton ei soovinud pikemalt kommenteerida Iraani võimekust USA valitsusasutuste võrkude häirimisel, kuid mainis, et Teheran on selgelt suurendanud peale 2010. aasta intsidente oma sellealaseid jõupingutusi, vahendab Reuters.

Kuigi ükski riik ei ole ametlikult võtnud vastutust kolm aastat tagasi Iraani Natanzi uraanirikastamise tehase tsentrifuugid hävitanud Stuxneti arvutiviiruse loomise ja kasutamise eest, on laekunud palju teateid, mille kohaselt oli tegu USA-Iisraeli ühisprojektiga.

Lääne analüütikute sõnul on Iraani poolt läbi viidavad USA, Iisraeli ja Pärsia lahe riikide vastased küberrünnakud muutumas aina keerukamateks, samal ajal kui surve riigi tuumaprogrammi ohjamiseks aina kasvab.

Iraan on aga eitanud Lääne riikide väiteid, mille kohaselt üritab riik tuumarelvi arendada, öeldes, et tuumaprogrammi eesmärgiks on ainult energiatootmine ja meditsiiniuuringud.

Sel nädalal tsiteeriti meedias ühte Iraani sõjaväejuhti, kes väitis, et islamivabariik suudab osana oma aina kasvavast «elektroonilise sõjapidamise võimest» häirida ka võimalike vaenlaste kommunikatsioonisüsteeme.

Iraani ametivõimud on eitanud viimastel kuude jooksul toimunud USA pankadesse häkkimise süüdistusi, kuid on peale seda, kui eelmisel aastal tabasid riigi tööstussektorit mitmed küberrünnakulained, pühendanud palju ressursse oma küberkaitsevõime üles ehitamiseks.

«Iraani situatsioonist on keeruline rääkida,» ütles Ühendriikide küberoperatsioone juhtiv Shelton ajakirjanikele. «On selge, et Natanzi juhtumile tekkis nende poolt vastureaktsioon. Nende võimekus võib lähiaastatel suureneda ning USAle ohuks saada. Nad saavad jõuks, millega tuleb arvestada.»

Sheltoni sõnul ootavad USA õhujõud lähikuudel korraldusi, millega laiendatakse oma küberüksuse koosseisu 1000 lisanduva spetsialisti abil 6000 töötajani. Ta on õhujõudude juhtidele avaldanud survet küberoperatsioonide üksuse rahastamise suurendamiseks, kuid konkureerivate nõudmiste tõttu ei ole eelarve suurenemine veel kindel.

Sheltoni väitel tõrjub üksus pea 100 protsenti kõigist miljonitest igapäevaselt Pentagoni võrke tabavatest rünnakutest ning samuti laiendatakse pidevalt erinevate kübertööriistade abil ka oma ründevõimsust.

«Mõningaid asju, millele praegu saab ligi arvutivõrkudest, oli varem väga keeruline hankida ning seda tuli teha peamiselt inimallikaid kasutades,» ütles ta.

«Õigesse» võrku pääsedes «õiget» koodi kasutades suudab USA sõjavägi Sheltoni sõnul põhjustada reaalset füüsilist kahju ka ilma pommi või raketi abita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles