Eestlased loodavad taastuvenergiale vähem kui keskmine eurooplane

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aulepa tuulepark Noarootsis.
Aulepa tuulepark Noarootsis. Foto: Peeter Langovits.

Eurobaromeetri uuringust selgub, et kuigi enamik eestlasi eelistaks taastuvenergia arendamist, on toetajaid märgatavalt vähem kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Eurobaromeetri uuringu kohaselt eelistab 70 protsendi eurooplastest taastuvenergiat, vastates küsimusele, millist energiavaldkonda puudutavat valikut tuleks eelistada järgmise 30 aasta jooksul.

Uuring, mille käigus küsitleti 25 525 inimest Euroopa Liidu liikmesriikidest, näitas, et ülekaalukalt kõrgeima toetusega taastuvenergia kõrval eelistas 28 protsenti energiatõhusust puudutavaid meetmeid ja 18 protsenti toetasid tuumaenergiat. Kõige vähem toetust avaldati fossiilenergiast toodetud energiale.

Vanades liikmesriikides on toetus taastuvenergiale kõrgem kui uutes. Vanades on taastuvenergia arendamine esimene eelistus 74 protsendil vastanuist, uutes 54 protsendil.

Kolmandik poolakaid soovib panustada näiteks kildagaasile. Euroopas tervikuna on toetus vaid 9 protsenti. Poolakate entusiasm pole ka ime, sest riigis on algamas kildgaasi buum.

Eestlastest on taastuvenergia arendamine 58 protsendi vastanute esmane eelistus, fossiilkütuseid eelistab 7, tuumaenergiat 14 protsenti vastanutest. Veerand eestlastest eelistaks energiatõhususe arendamist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles