Eesti toetab Euroopa Liidu noortegarantii algatust

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored töötud õpivad TTTKs metallitööd.
Noored töötud õpivad TTTKs metallitööd. Foto: Andres Haabu / Postimees

Valitsus kiitis heaks Eesti seisukohad Euroopa Liidu algatuse eelnõu kohta, mis käsitleb noortegarantii loomist, kuna tööhõive tõstmine noorte seas on üks Eesti prioriteete ühtekuuluvuspoliitika vahendite kasutamisel perioodil 2014–2020.

Eesti toetab eesmärki pakkuda haridussüsteemist lahkunud või töötuks jäänud noortele võimalust tegevuseks võimalikult kiiresti. Samas peab Eesti vajalikuks, et liikmesriikidele jääks suurem paindlikkus määrata kindlaks meetmete sihtrühm ja ajaraam ning võimalus pakkuda noortegarantii kaudu liikmesriigi olukorraga arvestavaid ja kõige enam mõju omavaid meetmeid. Noortegarantii rakendamine peab olema vajaduspõhine ning hõlmama lisaks töökoha, haridustee jätkamise või koolituspakkumisele ka muid aktiveerivaid meetmeid.

Euroopa Komisjoni noortegarantii loomise ettepaneku keskne idee on, et liikmesriigid tagaksid kõigile alla 25-aastastele noortele hiljemalt nelja kuu möödudes töötuks jäämisest või formaalharidusest lahkumisest kvaliteetse töö-, haridustee jätkamise või koolituspakkumise.

Eestis kujunes 2011. aasta keskmiseks noorte töötuse määraks 22,3 protsenti, mis on ELi võrdluses keskmine näitaja. Eelmise aasta kolmandas kvartalis oli noorte töötuse määr juba 19,5 protsenti. Noorte osakaal, kes ei tööta ega osale ka hariduses ega koolituses, moodustab Eestis 11,9 protsenti. Noorte (vanuses 15–24) töötuse määr on viimase nelja aasta jooksul kogu Euroopa Liidus oluliselt tõusnud ulatudes eelmise aasta kolmandas kvartalis 22,7 protsendini, mis on kaks korda kõrgem täiskasvanute töötuse määrast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles