Teadmistepõhine majandus loob poole Eesti lisandväärtusest

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yrö Ojasaar
Yrö Ojasaar Foto: Toomas Huik / Postimees

Tartu Ülikoolis valminud uuring Eesti teenusmajanduse kohta näitab, et teadmistepõhine majandus annab 50 protsenti kogu Eesti majanduses loodavast lisandväärtusest.

«See on hämmastav fakt, sest tegemist on väikeste ettevõtete ja piiratud arvu inimestega,» ütles teenusmajanduse koja juhatuse esimees Yrjö Ojasaar. «Tegemist on ettevõtetega, mille põhiväärtus on inimmõistus ehk näiteks finantsasutuste, meditsiini-, biotehnoloogia, loome- ja tehnoloogiaettevõtetega.»

Ojasaar ütles, et viimase 40 aasta trendid näitavad, et teenusmajandus tähtsus majanduses aina kasvab. «Trendid näitavad, et aina vähem lisaväärtust luuakse tööstusvaldkonnas ja aina enam teenusmajanduses.»

Reklaamiagentuuri Der Tank juht ja teenusmajanduse koja asutajaliige Joel Volkov ütles, et ta on just riigi kõrgemalt tasemelt kohanud suhtumist, et teenusmajanduskoda – see peab olema mingi juuksurite, kosmeetikute või autoteenindajate klubi. «Meie tulevik sõltub just teenusmajanduse tasemest ning kindlasti saab teenusmajandusest kombineerituna traditsiooniliste majandusharudega Euroopa majanduse uus vedur,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles