Island peatas liitumiskõnelused ELiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp
Islandi lipp Foto: SCANPIX

Island peatas aprillikuiste parlamendivalimiste lähenedes liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga. Kõigi eelduste kohaselt tuleb saareriigis võimule senisest euroskeptilisem valitsus.

Nagu teatas eile Islandi praegune valitsus, ei ole uute kõneluste avamist kavas ning kuigi arutelud jätkuvad, ei võeta vastu liitumist puudutavaid otsuseid.

Sellest ajast peale, kui Island 2008. aastal pangakrahhi üle elas ja finantskriisi esimeseks ohvriks osutus, on sealsed poliitikud kaalunud ELiga liitumist ja euro kasutuselevõttu. Mõned on propageerinud krooni (mis kaotas kriisis üle poole oma väärtusest) ühepoolset sidumist euroga. Keskpank on seadnud poliitikute ette sisuliselt kaks valikut: kas liituda ELi ja seejärel ka euroalaga või hoida end liidust täielikult lahus ja kasutada krooni edasi.

Valimiste-eelsete arvamusküsitluste valguses on parimad šansid koalitsiooni moodustamiseks opositsioonilisel Iseseisvusparteil, mis tõukab võimult alates 2009. aastast valitsenud vasaktsentristlike sotsdemokraatide ja roheliste tandemi.

Viidates lähenevatele valimistele ütles praegune valitsus: «Selle valguses on Islandi parimates huvides kindlustada Islandi positsioon vastutustundlikul viisil.»

ELiga liitumise mõtted hakkasid maad võtma kriisijärgses olukorras, kui Islandi majandus koos ülemäära suureks paisunud pangandussektoriga kokku kukkus ning töötus teravalt tõusis. Kuid majanduse taastudes on valijad muutunud ELi suhtes skeptilisemaks ja tunded Iseseisvuspartei vastu, mida paljud süüdistasid 2009. aasta kriisi tekitanud tingimuste kujundamises (finantsreeglite leevendamisega), on hakanud soojenema.

Detsembris teatas valitsus, et liitumiskõnelused olid üsna arenenud staadiumis, Island oli avanud 33st peatükist 27 ning sulgenud neist 11. Samas olid õhus mitmed vaidlused kalanduse valdkonnas, mis on Islandi peamine tööstusharu ning on pikemat aega liitumise kontekstis probleeme põhjustanud.

Alles hiljuti hoiatas ELi praegune eesistuja Iirimaa, et läbirääkimised hakkavad kalanduse tõttu venima.

Kuna küsimus on Islandi avalikkuse ja koalitsiooni jaoks poliitiliselt tundlik, on valitsus lubanud ühinemislepingu igal juhul referendumile panna.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles