Uuring: ELi liikmesriikides erinevad mobiilse andmeside hinnad ligi kümme korda

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Helsingis paikneva ReWheeli uuringufirma andmetel erinevad 92  Euroopa Liidus tegutseva mobiilsideoperaatori pakutavad andmeside tariifid kuni kümme korda.

Riikides, kus hinnad on kuni seitse korda kõrgemad - paradoksaalselt on nendeks peamiselt Euroopa Liidu uued ja vaesemad liikmesriigid - on aktiivsete mobiilse andmeside kasutajate osakaal ka märkimisväärselt madalam, selgub uuringust.

Analüüsis vaadeldi nutitelefoni tariife, milles sisaldus vähemalt 2GB igakuine kasutatav andmemaht ja 200 võrguvälist riigisisest kõneminutit. Selliste pakkumiste tariifid erinesid Euroopa Liidu liikmesriikides piirkonniti 8 eurost kuni 78 euroni.

Rewheel leidis, et madalaimad hinnad ja suurim mobiilse andmeside kasutajate osakaal oli riikides, kus esines vähemalt üks «iseseisev väljakutsujast» operaator,  tuues riikidena näiteks Rootsi ja Soome ning vaesemate riikide puhul Eesti, Läti, Leedu ja Poola.

Soomes on mobiilse andmeside tarbimine inimese kohta ületanud 2GB/kuu kohta ning ka Rootsis on inimeste keskmine andmeside tarbimine 2012. aasta esimese poole seisuga üle 1GB/kuus.

Madalaimad kättesaadavad hinnad 13 enimkaitstud turul (st turgudel, kus puudub «väljakutsuja») olid keskmiselt 140 protsenti kõrgemad kui ülejäänud Euroopa Liidu 27 liikmesriigi turgudel. Madalaimad hinnad nendes 15 riigis, kus tegutsevad vaid 2-3 operaatorit olid 46 protsenti kõrgemad kui nendel 12 turul, kus on valida nelja või enama operaatori vahel, selgus uuringust.

«Enimkaitstud» turud, kus on kõrgeimad hinnad ja madalaim mobiilse andmeside kasutajate osakaal, on need, kus pole ühtegi väljakutsujast operaatorit või siis need, kus vähemalt üks aktiivseimatest teenusepakkujatest kuulub nn «E5 gruppi» (Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom, Telefonica ja Telecom Italia).

«Ühiskondade ja majanduste digitaalne muutus on Euroopa Liidu majanduse paranemise üheks peamiseks kannustajaks. Nutitelefonid tähistavad «isiklikke sõidukeid» ja maksetariifid nende muutuste «kütust».  Kuid ajal kui mõnes progressivsemas liikmesriigis saab inimene kasutada oma nutitelefoni vähema kui ühe protsendi oma kuusissetuleku eest, on mõnes vaesemas liikmesriigis vaja selle eest maksta 10-17 protsenti igakuisest sissetulekust, mis teeb mobiilse andmeside neis riikides massidele selgelt kättesaamatuks,» kommenteeris uuringut selle üks kaasatoritest Antonios Drossos.

«Me leiame, et kui Euroopa Liidu ja liikmesriikide võimud ei rakenda vajalikke korrigeerivaid meetmeid, näitavad vaesemad riigid, mis on peamiselt andmeside hindade erinevustest mõjutatud, digitaalses ja üleüldises majanduslikus konkurentsis kehvemaid tulemusi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles