Lipstok: valitsus peab tegema riskistsenaariumi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Lipstok (vasakul) ja Märten Ross Eesti Panga pressikonverentsil.
Andres Lipstok (vasakul) ja Märten Ross Eesti Panga pressikonverentsil. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles keskpanga majandusprognoosi tutvustamisel, et ehkki oleme majanduse kohandamisega õigel teel, peaks valitsus koos rahandusministeeriumiga riskistsenaariumi koostama.


Lipstoki sõnul näitavad mõningad märgid Eesti majanduses, et pessimismiks põhjust ei ole. Jooskevkonto peaks aasta lõpuks ülejääki näitama, palgakulud on alla läinud, inflatsioon kiiresti alanemas ja inimeste võlakoormus langenud, loetles ta positiivseid märke.

Samas tõdes keskpanga president, et pingutada tuleb jätkusuutlikkuse nimel ja selleks peab astuma järgmisi jõulisi samme. «Pingutada on vaja nüüd kohe,» sõnas ta.

Lipstoki sõnul tulnuks eelmisel aastal kulusid rohkem kärpida, aga seda ei tehtud. Ajutise lahendusena on välja aidanud varem kogutud suured reservid.

Eesti Panga baasstsenaariumi järgi, mis annab selle aasta majanduslanguseks 12,3 protsenti, tuleks riigieelarvet kärpida 8,5 miljardit krooni. Arvestades juba saavutatud kokkuleppeid 2,5 miljardi ulatuses, jääks täiendava kärpe vajaduseks 6 miljardit krooni.

Praegu ootab valitsus aprilli lõpus avaldatavat maksulaekumise numbrit, et seejärel mai alguses uue lisaeelarvega lagedale tuua. Lipstoki hinnangul on see õige aeg. Ta lisas, et majanduse jätkusuutlikkuse tagamiseks tuleb vajalikud muudatused paika panna ka praegu koostatavas eelarvestrateegias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles