Uuring: oodata võib uut emigratsioonilainet Balti riikidest

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnuparv.
Linnuparv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Praegust majandusolukorda arvestades võib Eestist, Lätist ja Leedust oodata uut emigratsioonilainet, milles elanike väljaränne saab olema samaväärne rekordilise 2005. aastaga, selgub Läti ülikooli uuringust.

Uuringu läbiviija, Läti ülikooli professor Mihails Hazans ütles, et Balti riikidest ei lahku inimesed mitte madalate palkade, vaid suureneva tööpuuduse tõttu. Inimesi kodust lahkumast takistavad psühholoogilised barjäärid on madaldunud ning ühe võimalusena kaalutakse emigratsiooni, edastab Läti uudisteagentuur LETA.

Ka ei peata lahkujaid ekspertide hoiatused, et ka teistes Euroopa riikides ei ole töö leidmise võimalused paremad. «Inimesed teavad paremini,» väidab professor. «Kuigi töö leidmine välismaal on raskenenud, on see siiski lihtsam kui Balti riikides.»

Suurbritannia karmistas immigratsioonireegleid väljastpoolt Euroopa majandusruumi tulijatele, mis parandab Balti riikide elanike võimalusi saareriigis tööd leida. Balti riikide elanikel on töö leidmisel eelised ka seetõttu, et sageli ollakse valmis ületunnitööks, seda ka kehvades töötingimustes ning madala palga eest.

Arvestades Iirimaa kriisi, on Balti riikide elanike uued sihtriigid Suurbritannia, Norra, Soome, Holland, Saksamaa ja Küpros. Samuti võivad inimesed lahkuda väljapoole Euroopa Liitu.

Võrreldes Eesti ja Leeduga on Läti inimesed töötanud välismaal lühemat aega ning ka koju tagasi pöördunute arv on naaberriikidest suurem. Siiski usub Hazans, et üha rohkem lätlasi otsustab välismaale päriselt elama jääda. Kui varasema emigratsioonilaine ajal arenes Läti kiiresti ja lahkujad tundsid end tuleviku suhtes kindlalt, siis nüüd on Hazansi sõnul optimism kadunud.

Läti statistikaameti andmetel emigreerus riigist eelmisel aastal 6007 elanikku, mis on 1824 inimese võrra rohkem kui 2007. aastal. Selle aasta kahe esimese kuuga lahkus riigist 720 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles