Ekspert: Ilvese mure veebikaamera häkkerite meelevalda sattumise pärast on õigustatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikaamera
Veebikaamera Foto: SCANPIX

Toomas Hendrik Ilves rääkis eilsel privaatsuse- ja andmekaitsekonverentsil, et on katnud oma arvuti kaamera häkkerite salasilmade eest kaitsmiseks teibiga, vahendas tänane Eesti Ekspress. Riigi Infosüsteemi Ameti turvaintsidentide käsitlemise osakonna CERT Eesti juhi Hillar Aarelaiu sõnul on presidendi mure, et arvuti veebikaamera võib häkkerite meelevalda sattuda, õigustatud.

«Jah, olemas on pahavarasid, mis annavad häkkerile nakatanud arvuti ja selle lisaseadmete üle kontrolli,» ütles Aarelaid.

«Pahavara abil ei ole see väga keeruline. Lisaks kaamerale on kaugelt võimalik juhtida ka teisi arvuti lisaseadmeid (printerit, mikrofoni, jne). Lisaseadmeid, mida parajasti ei kasutata ja mida on võimalik arvuti küljest lahti ühendada, võib ettevaatuse mõttes ära võtta,» lisas ta.

Selleks, et vältida lisaseadmete ülevõtmist küberkriminaalide poolt, on eksperdi sõnul parimaks kaitseks tavaline «arvutihügieen».

«Regulaarselt tuleb uuendada arvutite operatsioonisüsteemi ning kasutada turvatarkvara. Ära kliki netist saadud viidetel ning manustel, kui pole veendunud nende ehtsuses, kui kahtled - küsi saatjalt üle. Ettevaatlik tasub olla sotsiaalvõrgustikes. Mõistlik ja ettevaatlik käitumine vähendab võimalust saada arvutisse pahavara,» andis Aarelaid mõned näpunäited.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles