Narva jaamade juht: pole võimalik tõsta palku 32 protsenti

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaamade juht Tõnu Aas (esiplaanil).
Narva elektrijaamade juht Tõnu Aas (esiplaanil). Foto: Liis Treimann

Eesti Energia Narva elektrijaamade juht Tõnu Aas ütles, et Narva jaamadel pole võimalik rahuldada ametühingute palgatõusunõuet, mis ulatub 32 protsendini. Narva energeetikute keskmine palk on ligi 1400 eurot kuus, mis on oluliselt suurem Ida-Viru keskmisest palgast.

Narva elektrijaamad allkirjastasid Eesti Energia Narva Elektrijaamade ametiühingu, Narva Energia Ametiühingu ning Kaevurite ja Energeetikute sõltumatu ametiühinguga lahkarvamuste protokolli.

Narva elektrijaamad alustasid ametiühingutega kollektiivlepingu läbirääkimisi mullu oktoobris. Läbirääkimiste käigus arutati läbi kogu sotsiaalpakett, kuid pooled ei jõudnud kokkuleppele võimaliku palgatõusu suuruse küsimuses. Senine kollektiivleping muutus tähtajatuks ning pooled peavad selle tingimusi täitma, sh säilitama töörahu. Kollektiivleping kehtib seni kuni üks pooltest avaldab soovi sellest taganeda või kuni sõlmitakse uus leping. Pärast lahkarvamuste protokolli allkirjastamist võivad pooles pöörduda riikliku lepitaja poole.

Ametiühingute palgatõusu nõue ulatub kuni 32 protsendini, mida Narva jaamadel ei ole võimalik rahuldada. «Ametiühing nõuab lisaks 20 protsendiliselt põhipalga tõusule ka tulemustasuna 12 protsendilist palgatõusu ehk kokku 32 protsenti. Narva elektrijaamad pakuvad kompromissettepanekuna töötajatele 6,2 protsendilist palgatõusu,» sõnas Aas. Ta rõhutas, et palgakulude kasvatamine ametiühingu poolt soovitud mahus kahjustaks ettevõtte jätkusuutlikkust ja konkurentsivõimet avatud elektriturul.

Narva elektrijaamade töötajate keskmine palk oli 2011. aastal 1197 eurot ning eelmisel aastal 1396 eurot, mis on tunduvalt suurem kui Eesti ja regiooni keskmine. Võrdluseks jäi Ida-Virumaa keskmine palk 2012. aastal alla 700 euro ning energeetika valdkonnas üldiselt oli inseneride ja oskustööliste Eesti keskmine palk 2012. aastal 1227 eurot. «Ka masu ajal kui teised ettevõtted langetasid töötajate palkasid, jäid energeetikute palgad endisele tasemele,» lisas Aas.

Narva jaamade juht rõhutas, et streigist on hetkel vara rääkida, sest enne peavad olema läbitud kõik vaidluse etapid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles