Narva Elektrijaamade ametühing kutsub lepitaja töötüli lahendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaamad.
Narva Elektrijaamad. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia Narva Elektrijaamade töötajaid ühendav Narva Energia Ametiühing pöördub homme riikliku lepitaja poole ja jätkab ettevalmistusi streigiks. Ametühingu palgatõusu nõue on 20 protsenti, tööandja pakub 6,2 protsenti.

Narva Energia Ametiühingu juhatuse esimees Vladimir Aleksejev ütles BNSile, et Eesti Energia Narva elektrijaamade töötajad alustasid streigiks valmistumist, kuna läbirääkimised uue kollektiivlepingu üle on tupikusse jõudnud.

Aleksejev ütles, et ametühing pöördub neljapäeval riikliku lepitaja poole. Protokolli allkirjastamise hetkest on Aleksejevi sõnul pooled kollektiivses töötülis. «Teatasin kollektiivse töötüli algusest ka kaitsepolitseile, kuna see puudutab majandusele strateegiliselt olulist tööstusharu,» ütles Aleksejev.

Töötüli põhjustasid Aleksejevi sõnul erimeelsused uue kollektiivlepingu projekti üle, mille kohta on käinud läbirääkimised möödunud aasta sügisest saati. «Me nõuame ettevõtte töötajatele 20-protsendilist palgatõusu, aga tööandja pakub 6,2-protsendilist tõusu ning samuti räägib hulga palkade langetamisest,» ütles Aleksejev.

Narva elektrijaamade juhi Tõnu Aasa sõnul nõuab ametiühing lisaks 20-protsendilisele põhipalga tõusule ka tulemustasuna 12 protsendilist palgatõusu ehk kokku 32 protsenti. «Omalt poolt pakume kompromissina 6,2 protsendilist palgatõusu, kusjuures palkade langetamisest ei ole juttu olnud ning siinkohal levitab ametiühing valeinformatsiooni,» ütles ta.

«Narva elektrijaamadel ei ole võimalik rahuldada Narva elektrijaamade ametiühingu palganõudmisi soovitud mahus. Palga- ja muude püsikulude kasvatamine sellises mahus oleks vastutustundetu ning kahjustaks ettevõtte jätkusuutlikkust ja konkurentsivõimet,» lisas Aas.

Streigi ajast on Aleksejevi sõnul vara rääkida, kuna varem tuleb läbida töötüli kohustuslikud etapid. 26. jaanuaril toimub Narvas ametiühingu konverents, millel Eesti Energia Narva Elektrijaamade juhtkond selgitab oma positsiooni töötülis. Seejärel peavad konverentsi delegaadid võtma vastu otsuse ametiühingu järgmiste sammude kohta.

«Me peame läbima ka lepitusmenetluse riikliku lepitaja juures,» ütles Aleksejev. Kui ka see töötüli etapp osutub ebaproduktiivseks, peab Narva Energia Ametiühing teatama tööandjale, et ütleb lahti senisest kollektiivlepingust ja asub streikima.

Eesti Energia Narva elektrijaamades töötab kokku rohkem kui 700 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles