Euroopa saastekvootide hinnad võivad kukkuda rekordmadalale

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on saastekvootide müügist teeninud mitu miljardit.
Eesti on saastekvootide müügist teeninud mitu miljardit. Foto: Liis Treimann.

Euroopa saastekvootide hinnad võivad kukkuda esimesel poolaastal rekordmadalale tasemele, sest maailma suurim kvootide turg ei suuda vähendada ülepakkumist, kirjutab Bloomberg.

Uudisteagentuuri poolt tehtud analüütikute prognooside kohaselt langeb kvootide hind tunduvalt alla praeguse rekordi, mis on 5,93 eurot tonn. Kvootide pakkumine võib ületada nõudlust 18 protsenti.

Euroopa Liit tegi eelmisel aastal ettepaneku lükata edasi mõnede kvootide müük eesmärgiga vähendamaks pakkumist ja kergitada hinda. Kui ülepakkumist ei vähendata, võib see heidutada energeetikafirmasid kasutama söe asemel maagaasi ja teisi vähem saastet tekitavatele toorainetele.

Poola keskkonnaminister Marcin Korolec ütles aga aprillis, et oksjonite edasilükkamine võib põhjustada turumanipulatsiooni. Detsembris ütles ministeerium, et taolised meetmed vähendavad Küprose, Poola, Eesti, Tšehhi Vabariigi, Bulgaaria ja Rumeenia kvooditulusid ajavahemikus 2013-2020 kokku 1,9 miljardi euro võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles