Politsei ja tarbijakaitse soovitavad tuluskeemiga ette vaadata

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saarte Hääle toimetuse poole pöördus lehelugeja, kes viitas kuulutusteportaalides levivale infole, mis kutsub inimesi üles tutvuma veebilehega lisatulu.ee ning sealse skeemi järgi hõlpsasti raha teenima.

Lugeja hoiatas, et tegemist võib olla maailmas levinud Ponzi skeemiga, mille tõttu võivad inimesed oma rahast ilma jääda, kirjutab Saarte Hääl.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammeleht ütles, et tegemist on püramiidskeemiga analoogse investeerimissüsteemiga, mis paraku ei lõpe sugugi loodetava tuluga ning selles osalemine on inimese enda vastutusel.

«Politsei ei saa siin soovitada midagi muud kui kainet mõistust ja reaalsustaju, et iga lubatud rikkuse taga näha, mida see endast tegelikult kujutab,» tähendas Tammeleht. Kõneksoleva teemaga seoses pole tema andmeil keegi seni Kuressaare politseijaoskonna poole siiski pöördunud.

Tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski tõdes, et lisatulu.ee veebilehel avaldatud info põhjal ei saa hinnata, kas tegemist on pettusega või mitte.

Turetski sõnul ei ole tavatarbija sageli piisavalt teadlik oma riskidest, seega ei ole vastav teenus kindlasti tavatarbijale sobiv. Ta lisas, et internetist võib leida küll vihjeid, et kõnealune skeem võib olla nn Ponzi skeem, kuid kindlad andmed selles osas ametil puuduvad. «Antud juhul saame tarbijaid kutsuda üles ettevaatlikkusele, kuna investeeringud ei ole tagatud,» lisas Hanna Turetski.

Rahafoorum.ee andmeil on Ponzi skeemi puhul tegu investeerimisprogrammiga, kus lubatakse korralikke tulusid mingist majanduslikku tulu toovast tegevusest, kuid tegelikult makstakse eelmistele investoritele järgmiste investorite rahaga ja mingit muud majanduslikku tulu ei ole või on see lubatust väiksem. Lõpptulemusena saab raha otsa ja viimased investorid siiski kaotavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles