AIG võib USA valitsuse enda päästmise eest kohtusse kaevata

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AIG logo.
AIG logo. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Maailma üks suuremaid kindlustuskompaniisid AIG, kelle päästmiseks kulutas USA valitsus 182 miljardit dollarit, nõukogu arutab homme, kas ühineda aktsionäride hagiga riigi vastu ettevõtte päästmise eest.

Hagis ei vaidlustata päästmist ennast, mille käigus omandas riik 92 protsenti ettevõtte aktsiatest, vaid viisi kuidas seda tehti – tehingu liigkõrget intressimäära ning erakapitalile kuuluvate varade ilma kompensatsioonita ülevõtmist avaliku sektori poolt, mis seaduse järgi on keelatud, kirjutab The New York Times.

AIG endine tegevjuht Maurice R. Greenberg, kes on ka ettevõtte suurim aktsionär esitas aktsionäride poolse hagi 2011. aastal, utsitab sellega ühinema ka ettevõtet lootuses, et siis on lihtsam valitsusega kohtuväliselt kokkuleppele jõuda.

Mõned valitsuse kõrged ametnikud on hagi pärast väga ärritunud, väites, et ilma riigi päästmiseta oleks aktsionäride olukord kehvem ja ettevõte oleks läinud ilmselt pankrotti.

Pärast investeerimispanga Lehman Brothers pankrotti lahvatanud finantskriisi ajal oli AIG päästmine üks suuremaid riigipoolseid päästmisoperatsioone USA ajaloos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles