Lugeja küsib: kas ma pean maksma ema hooldekodu arveid, kui ta vara pärivad teised?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kui ema (86a) läheb vanadekodusse, siis sinna tuleb lastel juurde maksta, kui tema pensionist ei jätku ja kui omavalitsus pole ka nõus maksma. Saan sellest aru, aga probleem ongi hoopis selles, et omal ajal tegi ema maad-metsad, ka talu, oma teisele tütrele, kuna ma tõesti olin siis nii rumal ja loobusin neist  suusõnaliselt. Õde hakkas seal talu pidama,» kirjutab küsija.

«Millegipärast meeldivad meie emale mu õelapsed rohkem kui minu omad ja ta on oma aastaid kogunenud pensioni neile notari juures kinkinud. Ühesõnaga, mu õde ja ta lapsed on pärinud kõik esivanemate ja ka ema varanduse. Minul on linnas pool maja, mis sai 30 aastat tagasi ostetud, ja seda ta heidab mulle alalõpmata ette, kui teravamateks ütlusteks läheb. Õde koos oma lastega on kordades rohkem pärandust saanud. Et kus see võrdsus?

Nüüd, kui ema hooldekodusse läheb, siis peaksin mina ka maksma, kui mul on sissetulek veidi üle miinimumi ja mul on kasvatada alaealine laps või siis aitavad ka lapselapsed. Aga miks minu lapsed peaksid aitama maksta vanaema hooldekodu maksu, kui neile pole ju mitte midagi kusagilt pärandatud. Lisaksin veel, et mu õde on töövõimetuspensionär 50%. Teagi, kas temagi on kohustatud maksma ema eest.

Kas või  kust mina peaksin selle puuduoleva summa võtma, kui mul pole metsa, mida müüa, aga õel on see võimalus. Või soovitate isegi kohtusse pöörduda, et nüüd soovin ka mina sellest pärandusest osa või ehk las avatakse need kontod, kuhu/kellele vanaema kena "kingituse" peale oma surma teinud on?» kirjutab küsija.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.


Perekonnaseaduse § 102 alusel vabaneb isik ülalpidamiskohustusest selles ulatuses, milles ta ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundit arvestades võimeline andma teisele isikule ülalpidamist, kahjustamata enese tavalist ülalpidamist. Seega olukorras, mil Teie majanduslik olukord on märkimisväärselt halvem Teie õe varanduslikust seisundist, oleks põhjendatud Teie ülalpidamiskohustust ema suhtes vähendada.

Samuti võiks ülalpidamiskohustuse piiramisel tugineda perekonnaseaduse  § 103 lõikele 1, mille alusel võib kohus kohustatud isiku ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastada või täitmist ajaliselt piirata või elatise suurust vähendada, kui kohustuse täitmist on äärmiselt ebaõiglane nõuda. Usun, et olukorras, mil Teie ema on pärandanud kogu oma vara Teie õele ja tema lastele, oleks ebaõiglane Teie käest ülalpidamist nõuda.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles