Kas e-lugerite revolutsioon on läbi saamas?

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-raamatute lugemisseadme sünonüümiks oli pikka aega Amazoni e-luger Kindle, mis on tänini edukaim e-raamatute lugemiseks mõeldud seade.
E-raamatute lugemisseadme sünonüümiks oli pikka aega Amazoni e-luger Kindle, mis on tänini edukaim e-raamatute lugemiseks mõeldud seade. Foto: AP/Scanpix

Spetsiaalselt digitaalsete raamatute lugemiseks loodud e-lugerid on viimastel aastatel olnud populaarseks tarbeseadmete kategooriaks, kuid tahvelarvutite kahanevad mõõtmed ja hinnad tõstatavad ainult lugemiseks mõeldud seadmete saatuse kohale mitmeid küsimärke, kirjutab Wall Street Journal.

Turuuuringute firma IDC andmetel kahanes e-lugerite globaalne tarne möödunud aastal 19,9 miljoni seadmeni, mis on 28 protsendi ehk 7,8 miljoni eksemplari võrra tagasihoidlikum kui 2011. aasta tulemus. Teise turuanalüüsiga tegeleva ettevõtte IHS iSupply kogutud andmetel langes 2012. aastal e-lugerite globaalne tarne lausa 36 protsenti 14,9 miljoni seadmeni ning 2015. aastaks prognoosib ettevõte vaid 7,8 miljoni e-lugeri tarnet.

Üheks probleemiks, mis e-lugerite müüginumbreid kahandab, on see, et tarbijad ei näe põhjust, miks nad peaks pidevalt vana seadme uue vastu vahetama, e-lugerid ei «aegu» tehnoloogiliselt ja moraalselt nii kiiresti kui näiteks nutitelefonid või tahvelarvutid.

Ka Ohios elav jurist Julie Curtis ei näinud põhjust, miks ta peaks oma kaks aastat vana Amazon Kindle'i e-lugeri välja vahetama.

«See töötab veel väga hästi,» ütles ta. «Kui ma peaks kunagi tahtma uut e-lugerit, siis ma ilmselt ostaks hoopis tahvelarvuti nagu Kindle Fire.»

Kui e-lugerid end 2007. aastal peavooluturule murdsid, tundusid nad tõeliselt revolutsioonilisena. Nad võimaldasid kasutajatel salvestada ja lugeda sadu raamatuid seadmes, mis kaalus palju vähem kui nii mõnedki paberkandjal raamatud, võttes samas ka palju vähem ruumi. Lisaks maksid e-raamatud vähem kui nende trükitud eelkäijad.

Järgnevatel aastatel e-lugerite väljanägemine ja funktsionaalsus ainult arenes ning seadmed muutusid palju kergemaks ja õhemaks. Paranes kasutusmugavus, isegi lehekülje keeramine kiirenes tänu võimsamatele protsessoritele. Samuti lisati seadmetele erinevaid traadita internetiga ühendumise võimalusi, mistõttu muutus hõlpsamaks ka e-raamatute lugeritesse laadimine. Arendati ka ekraane, näiteks on juba mõnda aega osa seadmete puhul võimalik e-raamatuid lugeda spetsiaalse sisseehitatud taustavalgustuse abil ka pimedas.

E-lugerite fenomeni põhjustas aga mitte seade ise, vaid selle poolt tarbijatele pakutav võimalus soetada endale suur hulk raamatuid raamatupoodi või isegi arvutit kasutamata.

«Tarbijatele mugava ja kiire raamatuostu võimaldamine oli tegelikult see, mis e-lugeritele edu tõi,» ütles Forrester Researchi analüütik Sarah Rothman Epps.

Tehnoloogia ja trendid liiguvad aga edasi ning e-lugerite populaarsust ei pärsi mitte inimeste vähenev huvi raamatute lugemise vastu, vaid pigem see, et üha rohkem loetakse e-raamatuid tahvelarvuti vahendusel.

Seda toetab ka uuringufirma Pew Research Centeri USAs läbi viidud uuring, mille kohaselt tõusis nende inimeste osakaal küsitletutest, kes on kunagi elus vähemalt ühte e-raamatut lugenud 2011. aasta 16 protsendilt 23 protsendini 2012. aastal.

Samuti vähendab e-lugerite populaarsust ka fakt, et ka odavama hinnaklassi tahvelarvutitel on palju lisaomadusi ja  -võimalusi, nagu hea kvaliteediga kaamerad, värviline ekraan, suurem rakenduste valik ning lihtne ja kiire veebikasutus, mis aga paljudel e-lugeritel paraku puudub.

«Suuremale osale tarbijatest sobib mitmeotstarbeline tahvelarvuti paremini, eriti nende üha  soodsamat hinda silmas pidades,» ütles IDC tahvelarvutite uuringute üksuse juht Tom Mainelli, lisades, et tema hinnangul saab e-lugerist lõpuks siiski vaid nišitoode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles