Hääl: tahame lahti saada oma nn hämarast taustast

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Heiti Hääl (esiplaanil) tutvustas täna oma suurosalusega Alexela Groupi uut stuktuuri.
Ärimees Heiti Hääl (esiplaanil) tutvustas täna oma suurosalusega Alexela Groupi uut stuktuuri. Foto: Mihkel Maripuu

«Rutiinlause meie äride iseloomustamisel on olnud, et Alexela omanikering on segasevõitu ja hämar. Tahame sellest mainest lahti saada,» ütles Alexela Groupi üks omanikke Heiti Hääl ettevõtte struktuuris toimunud muudatusi kommenteerides.

«Ajakirjandus on palju spekuleerinud meie omanikeringi kohta ja eelmise aasta suvest on Alexela kambas toimunud nö korraloomine, mis päädis eile koondumisavalduse esitamisega konkurentsiametile,» rääkis Hääl. «Grupi kokku panemise põhimõte on see, et omandisuhted on puhtalt eraisiku tasandil. Nii ei saa keegi öelda, et midagi on segast või hämarat. Ettevõtte osanikeks saavad olla vaid füüsilised isikud. See, kes meie ühise äri edendamisest lahkub või töölt ära läheb, peab oma osaluse ka tagasi müüma, sellised on kokkulepped.»

Hääle sõnul loodab ta, et pärast grupi struktuuri korrastamist lõpevad ära jutud Alexela segasest omanikeringist. «Meil on suured ambitsioonid ja ambitsioonid äriilmas vajavad raha. Seda me selle struktuurimuutusega ka hankisime,» rääkis ta. «Me ei ole otsinud kunagi endale finantsinvestorit, vaid pigem selliseid kaaslasi, kes mõtleks samamoodi ja kes lisaks rahale suudavad anda ärile ka strateegilist lisaväärtust. Selle tulemusena sai kokku Alexela Group, kus osaliste panus omakapitalina on 60 miljonit eurot ja lisaks 33 miljonit eurot omanike antud laenu. Plaan on see viimane raha pankades refinantseerida ja sellega tegeleme siis, kui grupi struktuur on lõplikult paigas.»

Hääle kütuse, energia, metalli ja kinnisvaraga seotud ettevõtted koonduvad Alexela Groupi alla, mille  osade omanikeks saavad Alexela grupi ettevõtete võtmeisikud eesotsas Heiti Hääle ja Igor Bidiloga.

Koondumistehingu tagajärjel seni Heiti Hääle, Marti Hääle, Aarto Eipre, Juhan Parmase ja Ain Kuusiku osalusega Alexela Group omab 77,6-protsenti Alexela Oili aktsiatest, 100 protsenti OÜ Pakrineeme Sadama ning 90 protsenti OÜ Balti Gaas osadest. Alexela Groupi osakapitali suurendamise kaudu saavad suurimateks osanikeks Heiti Hääl ja Igor Bidilo, kes kahepeale kontrollivad 73,8 protsenti Alexela Groupi kapitalist. Ülejäänud 26,2 protsendi aktsiate omanikeks on mitmed grupi ettevõtete juhtidest eraisikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles