Uusaasta kinkis Venemaale õllemüügi piirangud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Haiged pead pidid uue aasta hakul ärgates tõdema, et õllemüügiga pole lood Venemaal enam endised – õhtul pärast kella 11 selle järele lipata ei saa, kioskitel on aga müügipiirangud peal.

Venemaal tuli alkoholismi vastu otsustavalt võitlusse astuda, Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel kustutab viimane sealmail iga viienda meesterahva eluküünla.

Õllepruulijaid uudis rõõmsaks ei tee. Suur kvartett – AB InBev, SABMiller, Heineken ja Carlsberg – sõltub täies koosseisus õlletarbimise kasvust tärkavatel turgudel, tegemaks tasa känguvat müüki Lääne-Euroopas.

Kõige jõulisemalt panustas venelaste õllelembusele Carlsberg. On ju Venemaa koguste poolest maailma neljas õlleturg.

Mullu ostsid taanlased 1,2 miljardi dollari eest tagasi viimased 15 protsenti oma Vene filiaalist nimega Baltika, makstes aktsiatele neljandiku peale. 2008. aastal omandas Carlsberg 15 miljardi dollari eest oma Vene partneri Scottish & Newcastle’i aktsiaid. Nüüd on Carlsberg Vene õllenduse juhtiv jõud kahe viiendikuga kogumüügist. Proportsionaalselt sellega saab firma Venemaalt ka maksueelset tulu.
Mis tähendab seda, et Carlsberg on jätkuvalt habras ja haavatav.

Lisaks müügipiirangutele ohjeldab Venemaa ka reklaame ning lajatab kõrgemate maksudega. Õllemaksud tõusevad tänavu veerandi võrra – lisaks mullusele 20-protsendilisele kerkimisele. Tuleval aastal tuleb veel viiendik lisaks.
Seepärast näib nüüd soovunelmana Carlsbergi lootus, et Venemaal müüdava õlle kogus palgatõusu tõttu 3-5 protsenti aastas kasvama hakkab, pikemat aega järjest.

Tegelikult kukkusid kogused 2011. aastal 3 protsenti ning 2012. aasta möödus ilmselt muutusteta, kirjutab Bernstein. Pole siis ime, et taanlaste kolmanda kvartali käibekasv oli kvarteti kasinaim. Näib, et Venemaale keskendunud Carlsbergi saatus on pikemat sorti pohmell.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles