336 suurperet saab eluasemetoetust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõnigi suurpere saab nüüd kodu korda teha.
Nii mõnigi suurpere saab nüüd kodu korda teha. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eraldas Kredexile lasterikaste perede eluasemetingimuste parandamise toetamiseks riigieelarvest 46,3 miljonit krooni, mille hulgas on ka toetuselt tasutav tulumaks.


Toetust saab 336 peret, kus kokku kasvab 1471 last. Keskmine toetuse summa on 98 000 krooni. Kõige rohkem rahuldati 2009. aastal taotlusi Harju maakonnas (42 taotlust), järgnevad Pärnumaa (34) ja Tartumaa (31).

Kuna 2008. aasta taotlusvoorus laekus pea kolm korda rohkem taotlusi, kui oli vahendeid, siis nüüd uut vooru välja ei kuulutatud, vaid rahuldamisele lähevad hindamise tulemusel seatud paremusjärjekorras varem rahuldamata jäänud taotlused kuni vahendite jätkumiseni.

Maksimaalne toetuse summa vähemalt 4 lapsega peredel on 100 000 krooni ja 8 või enama lapsega peredel 200 000 kroonil. Mullu olid vastavad summad 160 000 ja 320 000 krooni.

Toetuse saaja keskmine maksustatav tulu (va vanemahüvitis) oli 2006. ja 2007. aastal ühe pereliikme kohta 1 242 krooni kuus ning nad elavad koos 4,4 lapsega 3,6-toalisel elamispinnal, mille suuruseks on 90,6 m2. Toetuse saajate hulgas oli ka 22 peret, kel kahel aastal tulu ei olnudki. Kõige lasterikkamates peredes (Pärnumaal ja Valga linnas) kasvab 9 kuni 19-aastast last.

Taotluste menetlemise käigus on tulnud ette ka juhtumeid, kus püütakse riigitoetust välja petta: on esitatud valeandmeid, püütud soetada eluaset lähisugulastelt jms. Toetuse saajate üle on pidev kontroll ning sellised juhtumid tulevad menetlemise ja kontrollimise käigus välja.

Kõigile positiivse otsuse saanud taotlejatele saadetakse tänase päeva jooksul otsus kirjalikult. Järgnevalt peavad kirja saanud pered võtma ühendust Kredexiga lepingu sõlmimiseks.

Kredex alustas 1. juulist 2008 lasterikastele peredele mõeldud kodutoetuse taotluste vastuvõtmist. Riiklik tagastamatu toetus eluasemetingimuste parandamiseks on mõeldud lasterikastele peredele, kus on vähemalt neli kuni 19-aastast last ning kelle sissetulek ühe leibkonna liikme kohta on 2 viimase aasta tuludeklaratsiooni alusel kuni 6 000 krooni kuus.

Toetusena finantseerib riik osa tehtud tööde või soetatud eluaseme maksumusest. 2008. aasta taotlusvoorus sai toetust 423 lasterikast peret kogusummas 70,2 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles