Juhtkiri: kalevialune hüva nõu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärped
Kärped Foto: Lauri Kulpsoo

Arvestades, et valitsusel on ees veel vähemalt üks korralik kärpimislaine ja seega peenike juba täitsa pihus, on hüva nõu neile kindlasti kallis. Seda OECD ka meelsasti jagab.


Nii näiteks soovitab see rikaste riikide klubiks peetav organisatsioon lõpetada täielikult eluasemelaenu intresside maksuvabastuse ning seada maamaksu asemel sisse kinnisvaramaks, mis tähendaks, et lisaks maale arvestatakse maksustamisel ka sellele rajatud kinnisvara väärtust.

Eluasemelaenu intresside maksuvabastust on tegelikult ka juba varem välja pakutud. Viimati paar aastat tagasi kui oli juba selge, et kinnisvaraturg kipub üle kuumenema. Toona seda mõtet tõrjuti, sest tulemas olid valimised.

Valimised on tulemas ka nüüd ning seega võib pidada kaunis ootuspäraseks, et seegi kord piilutakse ekstravagantsemaid ettepanekuid pelglikult kalevi ääre alt - koalitsioonil on juba väga raske teha otsuseid, millest opositsioon kohe punkte ei korjaks. Kuigi viimaste võimalused on seotud vaid asjaoluga, et nad ise neid otsuseid tegema ei pea.

Siiski on mõistlik erinevaid ettepanekuid, ka OECD omi, koos plusside ja miinustega kaaluda, sest vajalikke järjekordseid miljardeid kokkuhoiuks ainult kosmeetilisest säästmisest ei tule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles